PODELI

Festival “Vračar Rocks” održava se već treću sezonu u kultnom beogradskom prostoru u okviru Univerziteta “Božidar Adžija”. Proteklog petka, 26. decembra, ovaj festival ugostio je popularni beogradski sastav Plejboj, a kao predgrupa nastupala je grupa Sinestezija.

Prostor Božidarca je savršena koncertna sala sa elementima koji podsećaju na  Jugoslaviju. Ne mislim na komunističku izgradnju prostora već na fotografije i predmete koji stoje na zidovima. Pored čuvenog Fiće, koga, do duše ima samo pola, tu su u slici: JAT, Kraš, strip, pionir i mnogi drugi proizvodi iz bivše nam Juge.
Još dok je Sinestezija počinjala svoj nastup, sala Božidarca je bila prilično puna. Petorka. Bend koji nije izdao album, kao što su sami rekli na početku koncerta. Sastav koji svojim stilom odevanja odaje utisak kao da su došli iz osamdesetih, sakoi i košulje. Malo me podsećaju na Animatore, sa blažim zvukom rok gitara, ali energije definitivno ima. “Idemo u noć”, jako živa stvar razmrdala je prisutne, a za jednu od poslednjih, “Nije isto”  snimili su i spot.

sinestezija
Oko dvadeset minuta do 23h slika je sledeće: pun Božidarac, a Plejboj instrumentalom iz filma “Do koske” počinje svoj beogradski koncert. Svi u crnom sa naočarama, standardni stil za ovu savršenu četvorku. Uvek me je oduševljavao pevač, Igor Perović, koji tako dobro svira gitaru, taj “Hendrix” stil, toliko da moram reći i žargonski -“baš ima muda”. Dosta novih pesama se provlačilo kroz svirku među kojima je i “Nije lako”, koju  obavezno treba poslušati.

Sklop instrumenata je nešto što je po mom mišljenju najbolje za rok sastav. Saksofon, gitara, bas i bubanj su prava kombinacija ako se dozira svaki u pravom trenutku, a to ovi momci umeju, zato i traju tako dugo. Desetak minuta pred ponoć desio se kraj zvaničnog dela koncerta uz pesmu “Zajedno”.

plejboj_2

Posle kraće pauze bend je, naravno, vraćen na bis. “Pitao sam da li umeš, rekla mi je da, pitala je da l me voliš rek’o sam aha“ – Kako je perverzan ovaj Plejboj 🙂 pa ime sve govori. „Grizi metak” i još jednom “Niije lako” priveli su koncert kraju. Očekivanja ispunjena, a Vračar stvarno zna da roka! S nestrpljenjem čekam nove datume i mesta gde će Plejboj svirati.

Filip Stefanović