PODELI

Osvanuo je još jedan spot popularnog BiH sastava Dubioza Kolektiv. Ovog puta, svoje video izdanje dobila je pesma „Tranzicija“ sa aktuelnog albuma „Apsurdistan“.

Nakon nestandardnih spotova za pesmu „Krivo je more“ i „Sjećam se“, obrade pesme kultnog sastava Kud Idijoti, koji su nastali u spontanim situacijama za koje nije potrebna prevelika doza „cimanja“ koliko to zahteva snimanje spota obično, i ovaj spot je još jedan neobičan u nizu.

Iako je ova pesma već imala svoju neobičnu verziju na nekoliko hiljada metara nadmorske visine u Francuskoj, doduše u akustičnoj varijanti, verujemo da su nedavne demonstracije u Bosni i Hercegovini doprinele da ova pesma dobije i zvanično video izdanje.

Tačnije, kao video pozadinu za pesmu „Tranzicija“ iskoristili su scene iz filma “Fasunga” čiji je scenarista i reditelj Zoka Ćatić, a u kom glumi Bogdan Milićević. U njihovom standardno šaljivom fazonu dali su i komentar povodom ovog spota:

“Budžet za snimanje spota za pjesmu “Tranzicija” je iznosio čitavih 0 KM ali nije riječ o nekom jeftinom uratku koji je snimljen mobitelom. Pitate se kako je to moguće? Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. Mi smo ponukani praksom naših vlastodržaca odlučili da spot jednostavno ukrademo. Klepili smo kratki film Zoke Ćatića koji nam se jako svidio i podmetnuli svoju muziku ispod. O tome gospodin Ćatić još uvijek ništa ne zna. Ako bude negodovao zbog zloupotrebe njegovog filma, nećemo mu se javljati na telefon i pravićemo se blesavi.”

Radnja filma  je idealna pokrivalica za pesmu “Tranzicija” te smo sigurni da ni gospodin Ćatić kao ni mnogobrojni obožavaoci nemaju ništa protiv ovakvog poteza. Poruka koju Dubioza Kolektiv i Zoka Ćatić šalju zajedno boli i gađa pravo u centar.

Nešto više od mesec dana ostalo je do velikog koncerta u beogradskoj Areni, čitajte nas i dalje, spremamo vam neka iznenađenja ovim povodom, a do tada uživajte uz “Tranziciju”.