PODELI

U četvrtak, 17. oktobra, na sceni “Das Boot” Ustanove kulture “Parobrod” u Beogradu nastupaće Dušan Ivanišević Trio.

Dušan Ivanišević Trio neguje otvorenu formu svirajući džez standardne u originalnim, slobodnim aranžmanima. Pored Dušana Ivaniševića u bendu su Sava Miletić (klavir) i Branko Marković (kontrabas).

Program počinje u 21.30h, a ulaz će biti slobodan.

Dušan Ivanišević rođen je u Pančevu. Nižu i srednju muzičku školu “Stanković” završio je u klasi prof. Miroslava Karlovića. U to vreme aktivno je svirao u lokalnim džez i rok sastavima, i nastupao kao perkusionista u Beogradskoj filharmoniji. Pohađao je džez studije u Gracu, gde je i magistrirao. Svirao je u zemlji i inostranstvu sa poznatim svetskim džez muzičarima. Radi kao profesor džez bubnjeva na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Dugogodišnji je umetnički direktor Pančevačkog Jazz festivala.

Scena „Das Boot” Ustanove kulture „Parobrod“ polazi od muzičke improvizacije kao važnog segmenta savremenog umetničkog izraza i trasira svoj kurs ka džezu, pravcu u kome „komponovanje u trenutku” zauzima najznačajnije mesto. Na ovom putovanju pridružuju nam se domaći i strani muzičari koji stvaraju u različitim stilskim okvirima: od svingado bi-bap, džipsi i fjužn džeza.

Program Scene „Das Boot” nastao je u saradnji sa istaknutim violinistom Filipom Krumesom, aktivnim u nekoliko različitih sastava: Serbian jazz Bre!, Hot club of Belgrade i Shira U’tfila. Filip radi i kao umetnički direktor World Music festivala „Ethno.com”.

Scena „Das Boot” počela je sa radom u oktobru 2013, u okviru Ustanove kulture „Parobrod“ čiji je osnivač Gradska opština Stari grad. Nalazi se na adresi Kapetan Mišina 6a.