PODELI

I za mene, davne 1987. godine, mada ja nisam toliko star, među “brzim bendovima Beograda” pojavljuje se pank-rok bend Dža ili Bu. Za ovih 30 godina bili ili ne biti svakako je ispalo biti za ovaj generacijski bend koji se meni uvukao u uši sa mojiš 16, a njihovim albumom “Strašni sud”. Iako je od nastanka do danas dolazilo do promena u sastavu centralna figura je uvek bio Nebojša Simeunović poznatiji po nadimku Sabljar. Zanimljivo je da nadimak dobija kao klinac, jer je sa sobom ispod mantila nosio dedinu sablju, zato što je imao problema sa beogradskim naci-skinsima.

Jedna od najvažnijih crta kroz njegovo stvaralaštvo je izražena socijalna poetika, bunt prema vremenu koje nas okružuje što lako možemo videti i kroz poslednje pesme kao što su “Diktatore”, “Sećam se”, “Metak”… Do danas Dža ili Bu ima iza sebe sedam albuma i četiri kompilacije, te na svakom koncertu nema generacijskog jaza među publikom, jer svi horski znamo olako da zapevamo pesmu koja se svira. Bend je imao pauzu u svom radu od 1999. do 2003. godine kada je kompilacijom “Retrovizor” najavljen ozbiljan povratak na scenu. Muzika koju Dža ili Bu svira je ona koja vas gura da budete aktivni učesnici koncerta, jednostavnon teško je biti imun na energiju koju kao bend isijavaju sa bine. Ne bih mogao više da prebrojim na koliko njihovih koncerata sam bio, jer uvek je iznenađenje i oduševljenje bilo prisutno bio to prvi ili poslednji.

Da li da ponovimo gradivo ili za nekoga da ih prvi put visi subota, 14. oktobra, u šabačkom klubu Fleka, Dža ili Bu nastupaju. Obzirom na to da su doajeni naše muzičke scene ovaj nasutp je nešto što ne bismo smeli da propustimo, elem, od uštapa do uštapa imamo priliku da ih čujemo u našoj varoši. Lično sam uzbuđen posmatrajući ovaj koncert kao omaž mom rođendanu koji je samo dva dana ranije i već sebe vidim u publici razularenog kako vičem: “Još!” na kraju nastupa. Moja malenkost će svakako biti prisutna, ali verujem da ću do sada barem malo zainteresovati i vas ostale koji volite da čujete dobar rokenrol zvuk pošto lasno mogu Dža ili Bu nazvati štivom iz rok bukvara. Pratio sam i šta će se događati subotom navečer i mogu slobodno kazati da nemate ič bolje od dolaska u klub Fleka. Tačno je da se ulaz plaća celih 300 dinara, ali to je cena kao da ste naleteli na pivo u prodavnici od 20 dinara. Ta cifra vam je inače cela dva jeftina pića u jeftinoj kafani za autorski kultni bend koji spada među najznačajnije na našoj sceni, a kupovinom karte niste samo ušli na koncert već ste i podržali jedini koncertni prostor u gradu koji pokušava kroz kvalitetan muzički sadržaj da Šabac drži živim. Klub Fleka je bedem koji nas izdiže od turbo džihad lalajki, a znamo da ukoliko nas je više i bedem je jači. Nemojmo posle samo da se ponavlja izlizana mantra “pa nemamo kuda i nema ništa”, jer evo imamo kuda a to je klub Fleka i ima nešto, a to je Dža ili Bu u subotu, 14. oktobra.

Darko Pavlović

Foto: Mikica Andrejić