PODELI

Internacionalni JazzFest u Kragujevcu zakazan je za poslednju nedelju oktobra. Pred osamnaesto izdanje, objavljeno je da je IJFK dobitnik prestižne muzičke licence EFFE, čime je potvrđena pripadnost festivalskoj zajednici pod okriljem Asocijacije evropskih festivala (EFA). Time je Internacionalni JazzFest Kragujevac uvršćen među festivale koji se zalažu za umetnički kvalitet, kreativnost, inovativnost i savremenost i potvrđen mu je značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Takođe, u odluci međunarodnog žirija naglašeno je da IJFK ima odličan potencijal koji doprinosi razvoju i širenju umetničke ponude regiona, a svečanom proglašenju dobitnika u nemačkom gradu Wiesbaden-u ove godine u maju, prisustvovali su i predstavnici Internacionalnog JazzFesta Kragujevac.

Ljubitelji džeza imaće priliku da uživaju u sjajnom repertoaru i interesantnim izvođačima domaće i strane džez scene tokom 28. i 29. oktobra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije s početkom u 20 časova. Publici  će se tokom dva festivalska dana predstaviti šest bendova, a festval će svečano otvoriti omladinski bend Iz Principa, koji dolazi iz Subotice i koji je ,,vršnjak” kragujevačkom festivalu.  Prve večeri će nastupiti i pijanista  Luka Del’ Ana iz Italije sa svojim kvartetom i Kanađanka Kris Dejvis, koju će pratiti bubnjar Bili Drumond. Druge večeri publika će moći da uživa u nastupu kvarteta Eve Klese iz Nemačke, zatim u izvođenju trija Karl Racera iz Austrije, muzičara svetske klase, i na samom kraju da isprati nastup benda iz Turske, čiji je frontmen Ilhan Ersahin predstavnik njujorške andergraund scene, poznat po mešanju raznovrsnih muzičkih žanrova.

Pored glavnog programa u periodu od 20. do 25. oktobra 2017. godine u šoping centru Plaza, u centralnom atrijumu, biće organizovana velika promocija XVIII IJFK-a u okviru koje će biti postavljena izložba najboljih plakata džez festivala i organizovana još mnogobrojna iznenađenja.

Cena ulaznica nepromenjena, tako da dnevna iznosi 750 dinara za čak tri koncerta, a za oba festivalska dana treba izdvojiti 1.500 dinara.

Organizatori poručuju da sve džezere očekuju još mnogobrojna iznenađenja o čemu će ih naknadno i blagovremeno  obavestiti i nadaju se da će se mnogi Kragujevčani ove jeseni odlučiti baš za Jazzanje.