PODELI

Vladimir Kostadinović, jedan od naših najboljih bubnjara održaće od 7. do 9. jula masterklas za bubnjare u Domu kulture „Studentski grad“ u Beogradu (Mala sala, 13.00).

Vladimir Kostadinović svirao je sa mnogim značajnim džez muzičarima današnjice, a u DKSG dolazi iz Beča, da u okviru petog Oslobađanje festivala u saradnji sa AKF-om (Austrijski kulturni forum), održi džez masterklas za bubnjare. Master klas je besplatan i namenjen je za starije od 15 godina, uz obaveznu prijavu na oslobadjanje@gmail.com.

U Maloj sali Doma kulture biće postavljena izložba o Oslobađanju i Travelerima (dadaističko-zenitistička grupa osnovana 1922. koja je delovala u Zagrebu) čiji je jedan od članova bio Miloš Somborski, potonji autor GUP Beograda (1950-1972) po kojem je građen Novi Beograd.

Traveleri su značajni po svojoj predstavi iz 1922. u kojoj su koristili džez, i inspiracija su umetnicima za festival na Zabrežju kod Obrenovca, koji ima teme „džez, rege, avangarda i performans“ i cilj „pomirenje levih i desnih, istočnih i zapadnih i čoveka i prirode“ kroz umetnost i lično oslobađanje.

U nedelju uveče 9. jula na Letnjoj sceni DKSG biće održan koncert beogradskog sastava Krilat i beo, kao i koncert trija: Vladimir Kostadinović na bubnjevima, Miloš Čolović na basu (dobitnik prve novoosnovane nagrade Miša Blam, za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije) i Luka Ignjatović na saksofonu (profesor džez odseka FMU). Posebna poslastica večeri biće svirka na Perilo violini na kojoj će svirati violinistkinja Maša Ljotić. Radi se o violini iz sredine 19. veka, koja je pripadala osnivaču Obrenovačkog crkvenog hora, Dragoljubu Vićentijeviću.

Strategija poštovanja prošlosti, njenog nasleđa i nadgradnja savremenih umetnika na obali Save u ideji pomirenja, bez naplate karata od početka je ideja vodilja za Oslobađanje fest. Organizatori poručuju posetiocima da dođu, zaborave na podele i da se u danima festa prepuste umetnosti kroz lično oslobađanje uz brojne umetničke, istorijske i naučne programe.