PODELI

Pab Lazino tele koji je u proteklom periodu nizom svirki obeležio 10 godina postojanja, 1. marta u ugostio je beogradski alternativni bend, E Play koji takođe ove godine slavi 20. rođendan.

Predgrupa je bio novosadski bend Monohrom osnovan 2016. godine. Izvodeći pesme sa istoimenog albuma, imali su zadatak kako da publiku zagreju, tako i da upoznaju sa svojim pesmama, u čemu su i uspeli jer su se u masi tokom njihovog nastupa čule samo pozitivne kritike. Pored toga da dobro sviraju, ovi momci su i duhoviti te su između pesama čule i opaske da se polako puni novosadska rupa ispred bine kao i da je svaka svirka na kojoj ima više publike od njih odlična.

E play je svoj deo večeri započeo instrumentalom “Sedam” sa albuma “Obični ljudi” iz 2013. koji je poetioce još malo privukao napred. E onda se na sceni trojcu koji čine basistkinja i pevačica Maja Cvetković, gitarista Nemanja Velimirovinć i bubnjar Goran Ljuboja Trut pojavila i energična Kristina Kika Jovanović. Čuli smo pesme kao što su “Heroj”, “U sumrak”, “Ovde”… Bilo je fascinantno posmatrati Maju koja dok svira na prvi pogled izgleda smireno, a u isto vreme moćno i energično, a sva njena moć kao da se krije u kosi koja joj prekriva lice i čini je tajanstvenom. S druge strane, pored nje, tu je iako pomoćni vokal, ništa manje značajna Kika koja za razliku od Majine staloženosti, predstavlja neku vrstu erupcije energije. Dok peva iz nje sve vri, kao da joj prostor koji koji zauzima nije dovoljan za sve pokrete i emocije koje želi da iskaže kroz svoj performans. U publici se čulo da “izuva kako peva” i stvarno, u jednom trenutku, to je bilo i bukvalno, Kika bez patika. Njihovi osmesi, pogledi kao i Majino i Trutovo bacanje petaka posle skoro svake pesme odavali su osećaj složnosti prave ekipe i činili su atmosferu ovog snežnog dana dosta toplijom nego što bi inače bila, na ovih -16. 🙂

A ako se već izražavamo u Celzijusovim stepenima, u plus smo došli zahvaljujući novom singlu “Srešćemo se neki drugi put” koji su već svi vrlo dobro znali, pevali zajedno sa Majom, i slobodno mogu reći, jedva dočekali da ga uživo čuju. Slične reakcije izazvale su i pesme “Da budemo samo dobro” i “Iluzija” koju sviraju zajedno sa Matijom Dedićem koji je ovog puta izostao. Iako njihova najpopularnija pesma kaže da divan dan nažalost nije za nas, to nije važilo za ovu priliku. “Divan dan” smo naravno čuli, a tako smo i osećali. Maja se nekoliko puta zahvalila prisutnima što su po lošem vremenu došli u tolikom broju, a možemo samo da joj kažemo: vredelo je! Nakon “Ljubice” ubice, usledio je “Vremeplov” iliti slika društva u Srbiji u XXI veka, a onda kraj. A pošto ne može kraj tek tako da se desi, dobili smo još dve pesme, “Prvi pogled tvoj” i “Words wicked”.

Pored toga što su nam veče zagrejali, najavili su i novi, peti po redu album za koji se nadamo da će promociju imati u istom ambijentu, tako da, “Srešćemo se neki drugi put”. 🙂

Mina Erić

Foto: Marina Pešić