PODELI
Foto: Marko Ristić

Tjentište je prostor gde su se uvek dešavali važni događaji za budućnost naroda ovog našeg, kako se to danas kaže, regiona. Upravo je OK Fest nakon šest godina održavanja postao jedan od glavnih muzičkih događaja, a s obzirom na to da nam muzički šund i kič “vrišti” sa svih strana, ovaj festival je nešto najbolje što nam se danas dešava. Što se tiče line up-a, ovogodišnji primat definitivno ima upravo ovaj festival.

Za one koji još uvek nisu posetili Tjentište i OK Fest, evo nekoliko podataka koji će vas sigurno primamiti da već sledeće godine budete tu. U opštini grada Foča u nacionalnom parku nalazi se 17 reka, prašuma Perućica, 7 glečerskih jezera, nesvakidašnje peščane piramide, a ukoliko ste ovisnik o adrenalinu rafting je za vas prava stvar.

Na press konferenciji koja je održana juče organizatori su najavili da očekuju 30.000 ljudi što OK Fest svrstava u sam vrh festivala regiona.

Po mnogima, petak je po objavi lineup-a važio za najjači dan što se izvođača tiče. Prvi dan festivala pored bazena u kampu, žurku je priredio Mladen Tomić s odličim DJ setom tačno u podne. Zvaničan program na Sensation OK stage-u u kampu otvorio je sjajni hrvatski bend M.O.R.T.. Glavni utisak koji se nakon njihovog nastupa stiče je, muzičko razvaljivanje do maksimuma! Jedno je sigurno, M.O.R.T. će definitivno biti jedan od vodećih bendova na glavnim binama svih festivala regiona u budućnosti.

Foto: Vedran Secvuk

Usledio je nastup nama starih znalaca, pančevačkog Iskaza. Svoj kvalitet pokazali i dokazali su do sada nebrojano mnogo puta te je njhov nastup bio sigurica. Iako je bio težak zadatak zadržati dobru atmosferu koju je M.O.R.T. napravio, Iskaz je iskusno atmosferu doveo do usijanja. Ova dva benda odličan su spoj te bi organizatori nekih drugih festivala i raznih manifestacija trebali o tome da razmisle ukoliko žele da ih ugoste. Gledajući publiku sa koliko uživanja je ispratila oba nastupa, bilo je pitanje koliko snage i energije će imati za ono što je usledilo na glavnoj bini.

А na glavnu binu tačno u 19.30 izašli su momci iz benda KOB, mladi bend iz Kostajnice, koji je odmah pokupio simpatije publike koja je počela pristizati na glavnu binu u velikom broju. Jedna od zanimljivh stvari je ta da su bendovi na tonskim probama imali publiku koja je čak i njihovo uštimavanje dočekala sa aplauzima i dobrom energijom, te nije bilo sumnje da nas nezaboravan provod čeka i uveče.

U 20.30 počeo je nastup Goblina i ovo je bilo retko iskustvo videti ih na bini dok je još uvek dan. Okruženi planinama, na ogromnom festivalskom prostoru, slušati Gobline dok se priroda oko nas još uvek tako lepo vidi, scena je koja sa pamti zauvek. Njihovom koncertu prethodila je promocija Golubove knjige “Izgužvane misli” u OK Book zoni koja je privukla veliku pažnju medija i posetilaca. Goblini su nas u sat i po svog nastupa podsetili na sve velike hitove iz njihove izuzetno bogate diskografije i tako učinili zadovoljstvo svima koji su došli tu zbog njih, a sudeći po broju publike i velikom broju majica sa imenom Goblina na sebi, baza njihovih fanova izuetno je velika i ovde.

Po popularnosti vrlo sličini Goblinima, po žanru potpuno različiti, na binu su u 22h izašli Brkovi, punk-folk atrakcija regiona koja je na prve taktove podigla atmosferu na najviši mogući nivo. Publika ih voli, a šutkama koje su se povremeno “zakuvale” i gromoglasnim pevanjem zajedno sa njima to su i dokazali.

Foto: Marko Ristić

Pola sata pre ponoći na prve taktove pesme Javi mi Zabranjenog Pušenja, delirijum u publici je označio izlazak Neleta Karajlića na binu. Horskim pevanjem Fikrete, Bos il’ Hadžija, Guzonjinog sina, Pišonje i Žuge, zapalili su dolinu Sutjeske. Pokazatelj njegovog fantastičnog nastupa se ogledao u tome što mu publika nije dozvoljavala da siđe s bine, te su negodovali na zadnjoj pesmi kada se pozdravio s prisutnima.

Foto: Vedran Sevcuk

Oko dva sata nakon ponoći, žurka se preselila na Sensation OK stage u kampu, gde je Sevdahbaby do ranih jutarnjih sati držao budnim OK kampere. Već prve festivalske večeri ovi izvođači publici su priredili fenomenalan provod i odličnu uvertiru za naredna dva festivalska dana.

Na Cinema stage-u sinoć u 21.00 prikazan je film „Cold War“.

A večeras nas čeka još jedna luda noć, vrlo moguće uz kišu, što nam uopšte neće pokvariti raspoloženje, naprotiv, biće još luđe, u to sam sigurna.  🙂

Andrea Magazin