PODELI

Instrumentalna trojka Chui pristupa jazzu na potpuno drugačiji način, a to će pokazati i publici na Inmusic festivalu na Jarunu koji će biti održan od 20. do 22. juna.

Mešajući ga sa elektronikom, post-rockom, jungle zvukovima, funkom, drum’n’bassom i ambijentalnom muyikom pretvaraju jazz u muziku na koju se istovremeno može zaplesati, ali i otploviti u kosmičke daljine. Psihodelični jazz-rock mnoge podseća na Pink Floyd, ali Chui jednostavno gura svoj stil i radi to dobro.

Neobično ime Chui dolazi iz staroafričkog jezika Swahili što znači leopard, a asocira i na reč ”čuj” što jasno govori što treba učiniti s Chuievom muzikom – “slušati i muzika će dati odgovore na sva pitanja”, kaže trojac iz benda.

Prvi album ”Chui” (2012) Chuievce je postavio kao bitno ime na muzičkoj sceni. Ubrzo postaje jasno kako ovo nije jedan od prolaznih bendova već trio koji postavlja nove kriterijume na hrvatskoj jazz i alternativnoj sceni.

Krajem 2013. godine objavljuju drugi album ”The Second Arrival” koji kao i prvenac dobija samo pohvale od muzičkih kritičara i publike. Ovaj put s manje eksperimentalnih tonova, veći naglasak stavljaju na plesni groove i energiju. Na albumu im se pridružuje niz kvalitetnih muzičara koji zaokružuju ceo zvuk s trubom, krilnicom i trombonom, a jedinstvenost zvuku dale su i okeanske školjke.

Treći album ”Third Sun From The Stone” (2015) vrlo je brzo na većini top lista hrvatskih radio stanica proglašen za domaći album godine – što do sad nije uspelo nijednom jazz sastavu u Hrvatskoj. Na koncertnoj promociji novog albuma Chui je rasprodao zagrebačku Tvornicu kulture.

Toni Starešinić na klavijaturama, Vojkan Jocić na saksofonu i Janko Novoselić na bubnjevima zaslužni su za ovo intergalaktičko putovanje među stilovima koje će publika iskusiti i ovoga leta na INmusicu.

Uz Chui jedanaesto izdanje INmusic festivala uveličaće Florence + the Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung feat. Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, The Heavy, The Coral, Yeasayer, Orkesta Mendoza, Kawasaki 3p, Pat Thomas, My Baby, Gustafi, Žen i mnogi drugi.

INmusic festival #11 održaće se od 20. do 22. juna 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz podršku Ožujskog piva kao powered by sponzora kao i OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.