PODELI

Škotska pevačica Emeli Sande pridružila se članovima engleskog folk benda ”Mumford and Sons” i indi rok kvartetu ”Alt-J” sa po tri nominacije za britanske muzičke nagrade BRIT, ali najveće iznenađenje je to što je pokojna pevačica Amy Winehouse posthumno nominovana 18 meseci nakon smrti.

Amy Winehouse je nominovana u kategoriji za najboljeg ženskog solo izvođača pored Emeli Sande, Jessie Ware, Palome Faith i Bet For Lashes (Natasha Khan). Njen album ”Liones: Hidden Treasures” je album njenih neobjavljenih pesama i demoa koji se našao u prodaji u decembru 2011. godine i našao se u samom vrhu britanskih top lista.

Otac pevačice hita ”Back to Black” Mitch Winehouse rekao je da je on ”počastvovan zbog prve posthumne BRIT nominacije”.

– To dokazuje da njena muzika još uvek ima jak efekat na publiku sada i na generacije koje dolaze – dodao je on u saopštenju za javnost izjavio je.

Drugo iznenađenje je to što su rok veterani ”Rolling Stones” nominovani u kategoriji za najbolji britanski živi nastup. Popularni kvartet vratio se na scenu na kratko tokom mini turneje u Londonu i SAD kako bi obeležio 50 godina postojanja benda. Uprkos kritikama o visokim cenama karata bend je na kraju dobio pozitivne ocene publike i kritičara za prepune nastupe.

Pevačica Emeli Sande je nominovana u kategorijama za najbolju britansku pevačicu, najbolji britanski singl ”Next to Me” i za nagradu Masterkard britanski album godine.

Među onima koji su takodje nominovani u kategoriji za najbolji album su i ”Mumford and Sons” koji su postigli uspeh i u Velikoj Britaniji i u SAD za album ”Babel” i ”Alt-J’‘ za album ”An Awesome Wave”.

U istoj kategoriji nalaze se i reper Plan B sa albumom ”llI Manors” i Palome Faith sa albumom ”Fall to Grace”.

Dečački bend ”One Direction’‘ nominovan je u kategoriji za najbolju britansku grupu zajedno sa ”Alt-J”, ”Mumford and Sons”, ”Muse” i ”The xx”.

Ceremonija dodele nagrada, na kojoj će nastupiti ”Muse”, Robie Williams, Emeli Sande, ”Mumford and Sons”, Ben Howard i ”One Direction” biće održana 20. februara u londonskoj O2 areni. Ovogodišnje statue sa šarenim tačkama na beloj pozadini dizajnirao je Damien Hirst.

Izvor: 24sata

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.