PODELI

Muzej „Nikole Tesle“ u slavu jubileja, 60 godina od osnivanja, biće domaćin etometričkim uređajima iz XVIII veka.

Etometrički muzej predstavlja umetnost jednog čoveka koji koristeći neobične instrumente, na naučnoj osnovi kreira nesvakidašnju zvučnu instalaciju.

Originalni etometrički instrumenti starinskog izgleda napravljeni od drveta i metala, nastali su u drugoj polovini 18. veka u Dalstonu, u Velikoj Britaniji.

Rej Li, umetnik zvuka, potrudio se da sačuva i obnovi poslednje primerke ovih etometričkih instrumenata i da ujedno iskoristi njihove zvučne potencijale.

Ceo utisak koji “izvođenje” ostavlja obogaćen je ambijentom u kom se odvija – postavljen u prostor Muzeja “Nikole Tesle”, posetioce treba da podseti na originalnu lokaciju gde su instrumenti pronađeni. Rej Li kao izvođač i “kustos” ovog jedinstvenog muzeja, na svojim instrumentima stvara zvukove i muziku koristeći fizičke fenomene, na sličan način kao što je to činio i genijalni Nikola Tesla. Posetioce očekuje nesvakidašnje i uzbudljivo otkrivanje u dodiru moćnih Teslinih visokofrekventnih oscilatora, elektromagnetskih talasa njegovih predajnika i harmonijskih frekvencija koje prozvode Lijevi precizni etometrijski instrumenti.

Rej Li je kompozitor, umetnik i izvođač. Njegovi radovi pokazuju fascinaciju skrivenim svetovima elektromagnetnog zračenja, a posebno zvukom koji može biti iskorišćen kao dokaz nevidljivog fenomena. Li je veoma zaintrigiran načinom na koji nauka i filozofija predstavljaju univerzum, a njegovo delo preispituje pravila koja diktiraju trenutno aktuelni trendovi. On stvara prediva, vrtloge i viseće zvučne instalacije koji istražuju “krugove etra”, nevidljive sile koje nas okružuju. Devedesetih godina XX veka, Lijeva kompanija Li i Dous, sa saradnikom Harijem Dousom, stvorila je inovativni muzički teatar koji je gostovao širom Velike Britanije i van nje, osvojivši prestižnu nagradu Barclay’s New Stages za eksperimentalni teatar za rad u etru. Swing je predstavljen u Festivalu savremene muzike u Hadersfildu 1999. a od 2000. predstavio je seriju velikih projekata uključujući nova dela Force field (nagrađeno počasnim priznanjem na Prix Ars Electronica 2008), Swarm i međunarodni hit Sirena premijerno prikazan 2007. na Festivalu Ars Electronica u Austriji i koji je obišao čitav svet tokom 2008. i 2009.

Početkom decembra ove godine Rej Li osvojio Nagradu Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora za umetnost zvuka. Predaje na odseku za Savremenu umetnost i muziku na Univerzitetu Oksford Bruks.

Ulaznice koštaju 250 dinara i mogu se nabaviti na blagajni muzeja. Izložbu su organizovali Bristish Council i Jugokoncert.

Ovu jedinstvenu muzičku instalaciju možete pogledati 14. i 15. decembra u terminima od 17, 18.30 i 20h.

 Izvor: B92

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.