PODELI

U odnosu na veče otvaranja, kada je kretanje po tvrđavi bilo onemogućeno, sinoć smo imali priliku da obiđemo veći deo festivalskog prostora i proverimo šta je novo, šta staro, a razlika u odnosu na prethodne godine postoji i u organizaciji i iskorišćenosti prostora.

Vidno manje prostora za odmor tzv. Chill out zona, Latino bina dobila je dosta veći prostor, a na njenom starom mestu nalazi se Karaoke stage. Na prostoru nekadašnje Explosive bine sada je Riffs&Beats bina. Agora je premeštena kod Sajma nevladinih organizacija, a na mestu gde je jednokratno prošle godine bila Explosive bina sada je DiscoZona.

Organizatori su objavili da je sinoć preko 40 000 gostiju posetilo EXIT, a za vreme nastupa Snoop Dogg-a ispred glavne bine bila je neviđena gužva (procenjuje se da je bilo oko 35000 ljudi), dok je Dance Arena bila premala da primi sve koji su želeli da čuju Fatboy Slim-a što nas dovodi do zaključka da je definitivno i on trebalo da nastupi na glavnoj bini.

Naime, tokom nastupa Fatboy Slima obezbeđenje je bilo primorano da spreči dalji ulazak svih zainteresovanih jer nije bilo mesta. Fatboy Slim, zvezda večeri na Dance Areni, pružio je svima koji su uspeli da uđu u prostor Arene vrhunsku zabavu.

publika

Bad Copy uspešno je pripremio teren za zvezdu večeri glavne bine, Snoop Dogg-a. Kratak, ali efektan nastup, koji je publika oduševljeno ispratila, završili su pesmom „Ljubav ili pivo“. Bad Copy je kasnije u 3.30h imao svoj drugi nastup na Fusion bini.

Satnica se poštovala te je Snoop Dogg aka Snoop Lion izašao na binu nekoliko minuta posle 23h. Dijamantski mikrofon i svetlucave naočare u prepoznatljivim reggae bojama prvo je što smo primetili kada je izašao na binu. Publika je nastup ispratila sa oduševljenjem, ali je nakon završetka nastupa prostor ispred glavne bine bio skoro prazan.

Program Fusion bine sinoć otvorio je mladi novosadski bend Uvertira. Pred nekih pedesetak posetilaca u nepopularnom terminu od 19.30h, ovi sjajni mladi momci svojoj svirkom opravdali su prisustvo na Exit festivalu.

Od 21h na Fusionu je nastupala i fenomenalna hrvatska pevačica Žanamari sa svojim bendom. Vidno oduševljena što je tu, podelila je svoje emocije sa prisutnima i ne skidajući osmeh sa lica tokom čitavog nastupa, predstavila se u najboljem svetlu.

Zanamari

Na Fusion bini zapažene nastupe sinoć su imali i Rambo Amadeus, Kiril Džajkovski i već pomenuti Bad Copy.

Riffs&Beats, nova bina na festivalu, sinoć je pružila kombinaciju Exita i Guče, kako je izjavio Biške tokom nastupa sa bendom Pero Defformero. Na ovoj bini svirali su Phobos, Dark Sky, povratnici Enjoy Sarma, Piknik, Pero Defformero, Brkovi i Iskaz.

Piknik je nastupio u plavim radničkim kombinezonima i žutim šlemovima, kao u spotu „Mrš na radno mesto“. Bandar je tokom nastupa javno izneo zahtev da se metalcima vrati metal bina što je publika jednoglasno podržala.

Pero Defformero je još jednom demonstrirao kako se metal zvuk kombinuje sa narodskim vokalom na opšte oduševljenje prisutnih, a nastup Brkova, koji su malo više Guča nego Exit, ispratio je zavidan broj posetilaca. Program na ovoj bini zatvorio je Iskaz koji je nastupao i na otvaranju Exita zajedno sa Marčelom.

DiskoZone je takođe novina na festivalu. Disko kugla i probrana muzika dobar je način da upotpunite svoj Exit doživljaj dok čekate na nastupe svojih ovogodišnjih favorita. Čast da otvori ovaj stage sinoć je imao novosadski DJ XsaleX.

Xsalex

Veliko interesovanje standarno je vladalo i za Silent Disco, a nezaobilana stanica je i Latino stage koji je ove godine proširen.

Na Reggae bini uvedene su svirke što je takođe još jedna u nizu promena u okviru Exit R:Evolucije.

Obišli smo i Sajam nevladinih organizacija na kojem se nalazi 50 organizacija iz zemlje i regiona. Svoje mesto na Sajmu ima i Nišville Jazz festival, organizacije koje zastipaju LGBT populaciju, organizacije koje se bave zaštitom životne sredine… Tu su i Ateisti Srbije koji vam mogu dati Raskrštenicu, Udruženje Prevent čiji članovi besplatno dele kondome uz savet i slogan „Igraj na sigurno – koristi kondom“ i od kojih možete dobiti sve informacije u vezi psihoaktivnih supstanci, HIV-a i drugih polnoprenosivih infekcija.

Prevent_sajam

Ostalo je još tri dana i dosta dobre muzike da se čuje, a i da se obiđu još neka mesta koja smo sinoć propustili da vidimo.

Večeras će The Prodigy nastupati na glavnoj bini gde će biti održan festival u okviru festivala – Warrior’s Dance.

warriors_dance_festival

Na Fusion bini će takođe biti izuzetno kvalitetne muzike ( A.K.C.O.D, Ana Popović, Urban&4…), kao i na Riffs&Beats bini, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na Positive Vibration Reggae bini.

Dobro pogledajte ponudu za večeras jer je nemoguće ispratiti sve, ali za svakog ima ponešto.

Tekst: Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin, Ivana Jovanović

Fotografija Fatboy Slim: Exit photo team

 

 

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.