PODELI

Moram priznati da sa velikim zadovoljstvom pišem izveštaj o trećoj večeri EXIT festivala jer je atmosfera sinoć bila prava festivalska na kakvu sam navikla tokom proteklih godina, a nisam je osetila prva dva dana.

Vidno mnogo više ljudi, kao što je bilo očekivano, jer je subota uvek najposećenija, a uz to je bilo suvo i toplo da nam jakne nisu zatrebale celu noć. Nekima su jedino zafalile naočare za sunce jer smo tvrđavu napustili oko 6 sati ujutru.

Sinoć smo malo kasnili, pa smo stigli u toku svirki bendova Negativ (Main stage) i Love Hunters (Fusion stage). Dilema gde otići! Ivanin moćan glas prostirao se nadaleko i sigurna sam da su pokidali, ali smo ipak odlučile da budemo lokal patriote i da prednost damo Hantersima. Njihovom svirkom za nas je počelo još jedno vrlo kvalitetno veče na Fusion bini na kojoj su pre njih nastupali Groteska, Cotton Pickers i Bernays Propaganda. Dugo ih nije bilo te su Hantersi već onom svirkom na decembarskoj proslavi nagrade koju je EXIT dobio za najbolji veliki evropski festival, izazvali veliku pažnju. I nedavno su imali nastup u okviru Cinema City festivala, no ovde je, sigurna sam, bila prisutna i publika koja nije iz Novog Sada, a koju čine fanovi Milana Mumina i njegove ekipe.

Bombaj Štampa nakon mnogo godina ponovo u Novom Sadu (poslednji put svirali ovde 1988. godine). Frontmen Branko Đurić Đura samom svojom pojavom izaziva dobro raspoloženje, a ovom prilikom čuli smo nove pesme i one stare koje mi, vlasnici već izbledelih krštenica, dobro pamtimo 🙂 . Nakon prve pesme otrčali smo do glavne bine na 2 Cellos, ali smo se i vratili jer smo znali da dobar provod neće izostati.

2_cellos

2 Cellos su blago rečeno razvalili! U jednom momentu je nešto tako puklo da smo odskočili od zemlje, a oni su se, usled tehničkih problema koji su nastali, našalili da su potrošili svu struju. Nakon vrlo kratke pauze nastavili su da praše uz pratnju bubnjara, a sa lica im nije silazio osmeh zbog zadovoljstva koje, sigurna sam, izaziva pogled na krcat prostor ispred glavne bine i oduševljenja publike njihovim nastupom. Vrlo atraktivan nastup uz odličnu setlistu svetskih hitova izvedenih na violončelima je svakako nešto jedinstveno što se sinoć nije smelo propustiti.

U povratku sa glavne bine na Positive Vibration Reggae bini pažnju mi je skrenuo prenos utakmice za treće mesto na svetskom prvenstvu u fudbalu. Holandija je u datom trenutku vodila 2:0. So far so good. Uz razmišljanje da li će sudija pomoći Brazilcima sa nepostojećim penalima, vratismo se na Bombaj Štampu, a nešto kasnije saznala sam i da Brazilci nisu više što su bili-izgubiše sve na domaćem terenu. Čini mi se zasluženo, ali hajde da se bavimo muzikom 🙂 .

Dakle, Đura i ekipa solidno napuniše prostor ispred Fusion bine, a njegove duhovite opaske između pesama dokaz su da nema dobrog humora bez Bosanaca (reče Andrea u jednom momentu 🙂 ).

Odmah nakon njih svirao je bend sa Novog Zelanda, Shapeshifter, koje smo ostali da pogledamo pre slušanja sledeće zvezde na glavnoj bini. Zanimljiva skupina koja je svoj nastup počela bez ijedne gitare na bini, samo tri seta klavijatura i bubanj, da bi nakon nekoliko pesama „isplivala“ i gitara i saksofon, a verovatno je bilo još nekih instrumenata no nismo ostali dovoljno dugo da to proverimo.

Na putu do glavne bine zastali smo da proverimo atmosferu na Explosive bini gde je u tom momentu nastupao bend 7 seconds, ali se nismo predugo zadržavali na pankeraju iako je i tu atmosfera bila odlična uz mnogobrojnu publiku.

Damon Albarn je svojim nastupom na glavnoj bini privukao još više posetilaca od 2 Cellos, a predstavio je novi materijal i neke od najvećih hitova među kojima je svakako najpoznatiji „Clint Eastwood“ (Gorillaz). Koliko je njemu samom bilo dobro možemo zaključiti iz izjave tokom sinoćnjeg nastupa da mu je žao što nije sa bendom Blur došao ranije na EXIT.  I nama, ženskom delu publike, je žao što nisi bio ranije jer si prijatan i za slušanje i gledanje 😉 .

Damon_Albarn

Onda je usledila pauza koja je potrajala duže nego što je planirano. Skrillex je bio sledeći izvođač na glavnoj bini i kasnio je 15 minuta. Za to vreme sa razglasa smo slušali „predgrupu“ – skoro ceo jedan album Bob Marlija.  Skrillex je jedan od onih čiji rad ne pratim, ali me je zanimalo da vidim i to čudo 🙂 . Šta reći, oborio je rekord posećenosti na glavnoj bini što nam govori da se muzički afiniteti omladine poprilično razlikuju od nas rođenih sedamdesetih godina prošlog veka. Sigurno je u masi bilo još onih poput mene koji su bili tu jer su imali priliku da provere kako to izgleda uživo, ali nas je možda 1%. Elem, njemu samom nije bilo dovoljno što je razvalio Main, pa je rešio da “overi” i Dance arenu. Po rečima organizatora zamolio je da mu dozvole da nastupi  i tamo. Mogu samo da zamislim iznenađenje u Areni kada se pojavio i zatvorio program techno setom.

Skrillex@DA

Trk nazad na Fusion binu gde je nastupao Rundek Cargo Trio. Krcato, ne možeš proći od mase. Rundek je izveo svoje najveće hitove kako je i bilo očekivano. Jedan smireniji nastup u odnosu na ostale i velika doza umetnosti ovog velikana ex Yu scene.

A nakon njega još jedna atrakcija na Fusion-u! Najveći boy bend ikada, kako sebe predstaviše, Dvadesetorica. Stvarno ih je dvadesetorica na bini, neki su brojali jer nisu verovali 🙂 . Duhovite numere, nastale kao parodije na mnoge poznate hitove, izmamili su oduševljenje među publikom u kojoj je bilo i nas koji smo ih prvi put slušali uživo. I beše Andrea u pravu, nema dobrog humora bez Bosanaca 😉 .

dvadesetorica

Za kraj osvanusmo uz Atheist Rap, iskakasmo se i dočekasmo sunce kao da noć nije ni postojala, toliko brzo nam je prošlo vreme. Uspeli smo čak i da ih vratimo na bis, baš smo bezobrazna publika 🙂 . Tokom njihovog nastupa došla je do izražaja ona poznata egzitovska atmosfera kada gomila iscrpljenih ljudi od prethodnih noći i dana uživa kao da je to prvi bend koji sluša, kao da smo u punoj snazi, a ne na izmaku iste.  Sale Veruda (Saša 21, ex KUD Idijoti) u jednom momentu završio je u rukama publike koja ga je nosila nekoliko minuta. On je inače sa svojim bendom nastupao nešto ranije na Explosive bini.

S obzirom kako oblaci izgledaju sad na nebu iznad Novog Sada, izgleda  da nam sledi još jedno kišno veče, ali ne dajte da vam to pokvari raspoloženje. Gumene čizme na noge, kabanica na telo i da ispratimo i poslednje veče festivala jer tamo nas, između ostalih, čekaju Hurts i Suede na glavnoj bini, Sabaton i Jambinai na Explosive-u dok će na Fusion bini program otvoriti Vila Filozofina svojim predivnim glasom, a u toku večeri nastupaju i Vlada Divljan, Pips Chips & Videoclips, kao i Beogradski sindikat za kraj. Ljubitelji Dance arene moći će da uživaju uz Deep Dish, a već tradicionalno Arenu zatvara Marko Nastić.

Ivana Jovanović

Dvadesetorica i naslovna fotografija: Remix Press

Ostale fotografije: EXIT photo team