PODELI

U Novom Sadu je juče, 10. jula, počeo trinaesti EXIT festival koji ove godine ima slogan EXIT R:Evolucija, a ni kiša koja je povremeno padala nije omela dobru zabavu na otvaranju.

S obirom da je 10. jula rođen jedan od najvećih naučnika svih vremena, genijalni Nikola Tesla, deo performansa sinoć bio je posvećen upravo njemu. Glavna bina ove godine nosi njegovo ime.

Velike gužve na štandovima za preuzimanje narukvica obećavale su i veliku posećenost samog otvaranja festivala.

Sinoć je kretanje posetilaca bilo ograničeno te se moglo ići samo do Main bine i u Foodland što je delovalo čudno, s obzirom da smo navikli da se celu noć slobodno krećemo po tvrđavi. Novi sistem plaćanja cashless karticom ispostavio se kao funkcionalan jer ne morate da baratate kešom i da čekate na kusur.

Iz hitne pomoći javljaju da je noć protekla mirno i bez značajnih intervenicija i poziva. So far, so good.

Kiša je padala dobar deo večeri, što je izazvalo manje probleme fotografima, ali ni klizav prostor ispred Main bine, ni loše vreme nisu sprečili mnogobrojne posetioce da uživaju u spektakularnom vatrometu i odličnim nastupima svih izvođača.

EXIT R:Evolucija počela je izlaskom Marčela i Iskaza na binu. Energična svirka Iskaza u kombinaciji sa Marčelovim pesmama bila je dobra uvertira za dane koji slede. Iskaz će imati i samostalni nastup na Riffs & Beats bini večeras u 2.30h.

Nakon njih na binu je izašao fantastični beogradski hor Viva Vox. Pesmom „Chop Suey!“ započeli su svoj nastup i brojnim poznatim hitovima, u njihovoj obradi , dobili iskrene aplauze, a sigurno i osvojili srca stranaca koji su tek sinoć saznali za ovaj svetski, a naš brend.

Iz publike se čulo dobacivanje: „Prodigy, Prodigy!!“, na koje su odgovorili pesmom „Smack my bitch up“.

Viva_Vox_hor

Nakon njihovog zapaženog nastupa usledila je ceremonija otvaranja uz međunarodne performans grupe „Area 51“, „Arcadia” i domaćih „Alternacija“ i „Duplo Dno“, kojom je obeleženo 120 godina pobede Teslinog koncepta naizmenične struje nad jednosmernom.

Spektakularni vatromet, koji je ozvaničio početak EXIT R:Evolucije, trajao je nekoliko minuta i takođe izazvao oduševljenje među prisutnima.

Onda je došao momenat kada smo uz pomoć sjajnog Nile Rodgers-a i benda Chic otplovili u prošlost i prisetili se velikih hitova za koje je Nile zaslužan.

Njegov izlazak na binu izazvao je ovacije u publici, a Nile je pre početka svirke iskoristio priliku da fotografiše prisutne. Prošetao je binom i fotografisao masu okupljenju ispred Main-a, a onda je usledilo istinsko uživanje uz fenomenalne vokale i vrhunsku svirku Nile Rodgers-a i Chic-a.

„Freak Out“, „I want your love“, „We are family“, „Let’s Dance“, „Like a Virgin“ i mnoge druge pesme našle su se na repertoaru sinoć.

Nile_Rodgers_Chic

Binom je vladala bela boja, sjajni dicko i funky zvuk, vidno raspoloženi izvođači i neverovatna energija. Iako mnogi nisu odmah znali o kome je reč kada su organizatori najavili gostovanje Rodgers-a i Chic-a, možemo reći da je ovo definitivno bio odličan potez.

Na kraju večeri Main-om je „vladao“ DJ Xilent, a večerašnji headliner na Main-u je Snoop Dogg aka Snoop Lion, u Dance areni Fatboy Slim, dok će na Fusion bini nastupati Rambo Amadeus, Kiril Džajkovski, Who See, Vroom…na Riffs&Beats bini sviraće Brkovi, Piknik, Pero Defformero, Iskaz i drugi.

Bad Copy možete slušati na dve različite bine večeras – kao predgrupu Snoop Lion-u od 22.15h i na Fusion bini od 3.30h.

Kapije se otvaraju u 19h.

Sav prihod od ulaznica, koje su se prodavale po ceni od 1000 dinara za otvaranje EXIT festivala, biće preusmeren za obnovu tvrđave na kojoj se već godinama skupljaju posetioci iz nekoliko desetina zemalja.

EXIT i Novi Sad su mesta gde se sklapaju nova prijateljstva, rađaju ljubavi i stvaraju divne uspomene. Nadamo se da će tako biti i ove godine. Uživajte u danima koji slede!

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

Tekst: Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin i Ivana Jovanović

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.