PODELI

EXIT  predstavlja nastupe trojice vizionara elektronske muzike koji svojim radom pomeraju granice techno žanra.

DJ-evi i producenti Jeff Mills, Mathew Jonson i Gregor Tresher, uz već potvrđene Pan-Pot i Matador Live, tokom svojih nastupa na Dance Areni predstaviće publici istoriju i beskompromisnu snagu techno zvuka.

Jeff Mills na Dance Arenu donosi svoju neponovljivu tehniku miksovanja i stil koji je umnogome uticao na razvoj kompletnog techno pokreta. Ovaj DJ, producent, muzičar, fotograf, reditelj i, pre svega, umetnik ne posustaje ni posle više od dvadeset godina na sceni. Uspeh pokretača detroitske techno škole, osnivača najpoznatije urbane muzičke organizacije Underground Resistance i nosioca titule Viteza Umetnosti Francuske leži u konstantnoj inovaciji: „Nikada nisam bio osoba koja se drži prošlosti. Kada sam napustio Detroit i Underground Resistance, ostavio sam ih zauvek. To možda nije bila dobra stvar, ali mi je pomogla u stvaranju novih ideja.“ Mills je jedan od najproduktivnijih stvaralaca techno žanra sa preko dvadeset albuma i više od stotinu drugih izdanja. Istražujući granice, smestio je techno muziku u nesvakidašnje okruženje, koristeći je kao podlogu za nemi film Fritza Langa „Metropolis“ iz 1927. godine i kao pratnju simfonijskom orkestru. Jedan je od prvih DJeva koji su počeli da koriste tehniku miksovanja muzike na tri gramofona, pa korišćenje više od 70 različitih ploča tokom jednog sata njegovim nastupima daje izraženu dinamiku.

Kanadski producent Mathew Jonson, kao i Mills, figurira kao predstavnik škole slobodne misli techno muzike. Neopterećen trendovima, Jonson je stvorio svoj karakteristični stil kombinujući analognu tehnologiju i dramatične tonove. Numere ovog majstora atmosfere su deo kataloga prestižnih etiketa Kompakt, Sub Static i M_nus. Posle Berlina, Majamija, Ibice i Tokija, Mathew Jonson će i publici Dance Arene predstaviti svoje viđenje techno muzike kroz spektakularni Live nastup.

Mathew Jonson

Putovanje kroz istoriju techno muzike upotpuniće Gregor Tresher, nemački producent, koji će se publici Dance Arene takođe predstaviti Live nastupom. Njegova muzika prožeta dubokim bas linijama i jakim uticajem elektro muzike ’80ih godina lako je našla put do šire publike, pa je 2008. godine njegova pesma „A Thousand Nights“ bila najprodavanija techno numera na internetu. Dok ga izdavačke kuće Drumcode i Ovum opisuju kao beskompromisnog, sigurno je da će tokom svog premijernog nastupa na EXITu pokazati publici najbolje iz svog tehno arsenala.

Gregor Tresher

Aktuelni i traženi berlinski dvojac sa etikete „Mobilee records“, Pan-Pot, oduševiće publiku svojim karakterističnim zvukom, dok će Matador svojim Live nastupom potvrditi status jednog od najperspektivnijih imena techno scene.