PODELI

Jedno od najvećih imena elektronske muzike protekle dve decenije – britanski Faithless – nastupiće u utorak, 14. jula na ŠRC Šalata kao headlineri drugog dana Zagreb Callinga. U Zagreb se Sister Bliss i Maxi Jazz vraćaju u sklopu turneje kojom obeležavaju 20 godina impresivne karijere.

Prošle nedelje objavljeno pomeranje nastupa Billyja Idola, Psihomodo Popa i Partibrejkersa sa 14. na 13. juli te proširenje Zagreb Calling festivala na dva dana rezultat je, dakako, potvrde nastupa grupe Faithless koja je imala slobodan samo jedan termin u turneji. Billyjev raspored uključivao je čak dva slobodna dana nakom Italije, pa se mogao bez problema pomeriti s utorka na ponedeljak.

Publika u istoriji je već nekoliko puta imala priliku uživati u koncertima Faithlessa, a posebno u sećanju ostaje njihov trijumfalan nastup u Velikoj dvorani Doma sportova. Ovaj put će nastupiti u toplom, letnjem terminu na stadionu Šalata na kojem se održalo mnoštvo nezaboravnih velikih koncerata.

Kreativnu jezgru grupe Faithless čine harizmatični frontmen Maxi Jazz, multi-instrumentalistkinja Sister Bliss, te producent Rollo. Iz potpune anonimnosti, u julu 1995. godine izbacuju prvi singl „Salva Mea“, koji završava na prvom mestu američke dance liste, no globalni uspeh potvrđuju s jednom od najvažnijih elektronskih pesama svih vremena – „Insomnia“ s multi-platinastog albuma „Reverence“. Par godina kasnije izlazi i druga plesna himna „God Is A DJ“, a 2001. i treća – „We Come 1“! Sledeći album donosi jednako popularne „One Step Too Far“, „Muhammad Ali“ i „Tarantula“, dok izdanje „No Roots“ stiže na sam vrh britanske liste albume uz hitove poput „Mass Destruction“, „I Want More“, „Miss U Less, See U More“ i „What About Love“. I kompilacija hitova koja je usledila, „Faithless Forever“, zakucava vrh liste albuma uz house baladu „Why Go?“.

Slede odlični albumi „To All New Arrivals“ 2006. i „The Dance“ 2010. godine, uz drugi po redu headlinerski nastup na 40. godišnjici Glastonbury festivala i veliku svetsku turneju koja je trajala skoro dve godine. Iscrpljen nastupima Maxi Jazz u proljeće 2011. objavljuje da je to bila njihova oproštajna turneja, a dva rasprodana i finalna koncerta u Londonu pratili su fanovi u najvećim kinima širom svijeta u direktnom prenosu.

Nakon nekoliko godina pauze, većinom posvećenih solo projektima bend se vraća na svetsku scenu remix albumom “Faithless 2.0”, a na svetske bine spektakularnim live nastupom u punom koncertnom sastavu kojim će rasplesati prvi Zagreb Calling.

Objavom nastupa grupe Faithless polako se zaokružuje spisak izvođača prvog Zagreb Callinga. U ponedeljak, 13. jula stadion na Šalati pohodiće rock “teškaši” Billy Idol, Partibrejkers i Psihomodo Pop. Utorak, 14. jula rezervisan je za Faithless te par domaćih izvođača koji će se naknadno objaviti.

Ulaznice za drugi dan Zagreb Callinga u prodaji će se naći od srede, 15. aprila po ceni od 229 kn. Taj iznos ostaje do dva dana pre koncerta kada će biti 249 kn.

U prodaji su i dnevne ulaznice za prvi dan po ceni od 229 kn i ta cena takođe ostaje na snazi do dva dana pre koncerta kad će biti 249 kn. Dosad prodate ulaznice (s prvobitnim datumom) vrede za ulazak 13. jula.

Službena prodajna mjesta Eventima i www.eventim.hr

Organizator koncerta je Avalon Production u saradnji sa ITB-om.