PODELI

Bliži se otvaranje 8. Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, koji se održava od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu.

Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija. Pažnju publike svakako će najviše privući domaći filmovi iz selekcije Nacionalna klasa, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije. Biće predstavljeno ukupno 12 debitantskih, odnosno prvih i drugih filmova domaćih autora koji oblikuju sadašnjost i budućnost domaće kinematografije. Festival otvara film Panama, a biće nezaobilazna ostvarenja i Enklava, Isceljenje, Mali Budo, Nebo iznad nas, Ničije dete, Off, Okean, Otvoreni kavez, Spomenik Majklu Džeksonu, Varvari, Žigosana.

“Iako to nije ni uzrok niti povod za ovogodišnje sužavanje fokusa festivala na prva i druga ostvarenja autora, nemoguće je izbeći konstataciju da su upravo ti filmovi i njihovi autori obeležili godinu koja je za nama. Prošlo leto počelo je učešćem filmova Spomenik Majklu Džeksonu i Varvari na festivalu u Karlovim Varima, gde je Ivan Ikić  (Varvari) nagrađen Specijalnim priznanjem žirija. U septembru je Vuk Ršumović sa filmom Ničije dete odneo tri nagrade u selekciji Nedelje kritike na festivalu u Veneciji, a film Mali Budo Danila Bećkovića započeo je bioskopsko prikazivanje tokom kog je film videlo više od 300.000 gledalaca. U novembru je na festivalu u Kotbusu svetsku premijeru imao film Isceljenje Ivana Jovića, a istog meseca Tamara Drakulić prvi put je prikazala svoj filmski esej Okean i to na prestižnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Na filmskom festivalu u Kustendorfu prikazan je fiilm Otvoreni kavez u režiji Siniše Galića. Početak 2015. su premijerom na beogradskom FEST-u obeležila ostvarenja Enklava Gorana Radovanovića, film koji će otvoriti filmski festival u Moskvi i filmŽigosana Saše Radojevića, a neposredno pred ovogodišnje izdanje festivala nakon višegodišnjih napora pred publikom se pojavio i akcioni film Off Predraga Stojića. Kraj protekle filmske sezone i početak nove na najlepši mogući način slavimo domaćom premijerom filma Panama reditelja Pavla Vučkovića koji je prikazan u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Van konkurencije predstavićemo i film u kom su domaći producenti imali manjinsko učešće, gde ta činjenica ipak nije umanjila relevantnost ovog filma za ovaj filmski prostor i publiku – Nebo iznad nas reditelja Marinus Groothofa.Pozdravimo surove pankove koji su sadašnjost i budućnost domaćeg filma”, poručuje Milan Stojanović, programski direktor festivala.

Otvaranje 8. Cinema City festivala publici će pružiti potpuno novo filmsko festivalsko iskustvo. Pored premijere filma Panama, publiku očekuje još nekolicina izuzetno uzbudljivih filmova, ali i sjajan muzički program. Na otvaranju festivala negde oko ponoći na Planet Rock Music Stage-u nastupa jedan od najuzbudljivijih bendova u Srbiji Jarboli, a zatim jedan od najpopularnijih bendova u Srbiji Darkwood Dub.
Kompletnu satnicu festivala možete pogledati OVDE.

Cinema City dnevna ulaznica prodaje se po ceni od 250 dinara, Cinema City paket  sedmodnevna ulaznica prodaje se po ceni od 950 dinara i Cinema City SUPER sedmodnevna ulaznica po ceni od 1450 dinara koja rezerviše posebno mesto za svaku od projekcija. Ulaznice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Gigstix-a. Tokom festivala ulaznice se mogu nabaviti i na samoj lokaciji od 14h. Zamena kupljenih ulaznica za Cinema City narukvice vršiće se na lokaciji tokom trajanja  festivala, od 29. juna do 5. jula.