PODELI

Festival kantautorske muzike pod nazivom Poezika zvanično će početi u petak, 5. juna i trajaće sve do 7. juna.

Festival će se održati u novosadskom Kulturnom centru, ali i na Petrovaradinskoj tvrđavi u galeriji ITD.

Manifestaciju će zvanično otvoriti direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, a program će početi pobednikom konkursa za posebne aktere na Tribini mladih.

Nakon otvaranja nastupiće Zvonka Obajdin i Svemir iz Hrvatske, a posle njih u Velikoj Sali KCNS-a biće održan koncert grupe Rebel Star.

Umetnički direktor festivala, Miloš Zubac, je na konferenciji za novinare izjavio da je naročito zadovoljan uspelim konkursom za mlade autore, što potvrđuje rekordni broj prijavljenih muzičara.

“Podatak koji nam govori da smo do sada afirmisali preko osamdeset mladih ljudi prezentujući njihov rad, daje nam za pravo da verujemo u ispravnost našeg posla. Pored toga festival će biti počastvovan i prisustvom deklarisanih i energičnih bendova, sa širokom publikom i tradicijom u zemljama iz kojih potiču”, izjavio je  Zubac.

Drugog i trećeg dana Novosađanima će se predstaviti antropolog i kantautorka Katarina Juvančić iz Slovenije koja će voditi radionicu pod nazivom “Probudimo uspavanke u nama”, dok će se program nastaviti koncertima Mirjane Marinković, Telemama, Kris Ekmana. Poslednjeg dana biće održana radionica “Muzičke priče” pod rukovodstvom Dušana Strajnića aka Stray Dogg-a. Osim dobre muzike i radionica, na ovom festivalu biće prikazan i dokumentarno-muzički film “Noć u Zagrebu” koji predstavlja hrvatski bend The Bambi Molesters.

Ulaz na festival je besplatan.

Festival Poezika svoj imidž zasniva na promociji istrajnog autorskog rada, autentičnog lirsko-muzičkog izraza i izvođačke veštine. Predstavljaju se odabrani izvođači iz regiona, kantautori i grupe, stvaraoci koji neguju lirske vrednosti, podjednako kao i muzičke. Osim muzičkog dela ovaj festival prate i kreativno-edukativne radionice, na kojima se ostvaruje saradnja između mladih autora i već afirmisanih muzičara i stručnjaka.

Ulaz na radionice je takođe besplatan uz obaveznu prijavu, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl radionice@poezika.com.

Izuzev pomenutih sadržaja, festival POEZIKA obuhvata filmske projekcije, književne promocije i izložbe.