PODELI

Najznačajniji festival savremene umetničke muzike u našoj zemlji uskoro počinje u organizaciji Udruženja kompozitora Srbije. Njegovo 28. izdanje održaće se od 4. do 9. oktobra.

Iz mase od 240 prijavljenih partitura selektorka Festivala, kompozitorka Branka Popović, odabrala je 60 najboljih i ubedljivo zanimljivih dela iz Belorusije, Danske, Crne Gore, Hrvatske, Tadžikistana, Kanade, Južnoafričke Republike, Grčke, SADa, Engleske, Nemačke, Slovenije, Japana, Litvanije, Belgije, Norveške, Južne Koreje, Turske i naše zemlje.

Program čine kompozicije za solo instrumente i raznovrsne kamerne sastave: klavir i harmonika, harfa i gudački trio, orgulje sa trubom, violinom, harmonikom, udaraljkama i glasovima, električna viola u pet deonica. Posebno su zanimljiva dela za dva klavira i dela za orgulje u savremenim zvučnim kombinacijama  kao i kompozicije za velike kamerne ansamble od 9 do 15 instrumenata.

Nastupiće renomirani klavirski duo LP (Sonja Lončar i Andrija Pavlović) i duo koji čine Tea Dimitrijević i Dejan Subotić, ansambl Studio 6, ansambl Gradilište pod upravom dirigenta Ivana Markovića i brojni istaknuti muzičari posvećeni izvođenju savremene muzike.

Gosti Tribine su ansambl od 12 članova in process iz Nemačke, jedan od najboljih evropskih izvođača minimalističke muzike, na čijem programu će biti dela klasika ovog muzičkog pravca, kao što su Filip Glas i Stiv Rajš, kao i značajna recentna ostvarenja.

Perkusionistički ansambl SISU iz Norveške izvodi dela norveških i srpskih kompozitora a jedno od najzanimljivijih ostvarenja je pisano u duhu indonežanske gamelan muzike. Ansambl broji samo tri člana koji sviraju na ogromnom broju svih postojećih udaraljki!