PODELI

“Tanz Platz” je manifestacija koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu. Festival se održava u SKCNS Fabrici.

Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme “Aerowaves” čiji je osnovni postulat mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću. Ovogodišnje izdanje drugog Festivala savremenog plesa “Tanz Platz” obeležiće trodnevni program sa predstavama iz Francuske, Italije, Hrvatske, Slovnije i Srbije. Festival će otvoriti 5. septembra komad “Forecasting” (Francuska, Italija Hrvatska) koji je inače proglašen među najboljih 20 plesnih predstava u Evropi za 2018 godinu. Drugog dana festivala biće izvedena predstava “Scrape” predstavnik Srbije u selekciji Aerowaves plesnoj mreži. Festival će zatvoriti dinamični dvojac iz Slovenije koji izvode visokonagrađivani i mnogo izvođeni komad “Alien Express” inače predstava iz 20 najboljih mladih komada 2016. godine.

Septembar 5.  “Forecasting” (Francuska/Italija/Hrvatska) 20 časova

“Forecasting” Predviđanje je treći deo triologije “Teorija performansa dolaska, kao jedinog načina izbegavanja masakra tako što postajemo njegovi autori”. Povlačeći korene iz istorije, popularne kulture, umetnosti, nauke, video igrica, filma i muzike, triologija je utemeljena u praksi rekonfiguracije reči, zvukova i slika. PREDVIĐANjE je zasnovano na kolekciji amaterskih snimaka preuzetih sa Jutube-a, najveće svetske mreže za deljenje video snimaka. Performans koristi ovaj okvir kao okidač fikcije, zalihu artikulacija i znakova, skup artikulacija koji nameće korisniku/posetiocu vežbu procesuiranja informacija umetnutu između fragmetovane emrpirijske posrednosti i hiper apstrakcije.

Na sceni, izvođačica manipuliše laptopom na čijem ekranu su prikazani izabrani Youtube video snimci koji su u razmeri sa ljudskim telom. Tako ekran postaje mesto preplitanja tela izvođačice i dvodimenzijalnog sveta koji predstavlja ljude u drugom prostoru. Rezultat je vrtoglavo hibridno iskustvo, zona neodređenog okarakterisana video snimcima koji variraju od banalnog svakodnevnog života, pokreta i artefakata i njihove mogućnosti transformacije u nove alate naracije.

Autori: Barbara Matijević i Đuzepe Čiko

Izvodi: Šarlot La Mej

Produkcija : “1er Stratagème” i “De facto”

 Septembar 6. “Scrape” (Srbija) 20 časova

“Skrape” se pojavio kao naslućivanje, kao osećaj kožni, somatski. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Postao je artikulacija stanja u kome su se mešala tela, plesna i ona druga. Trzaj, bol, trnjenje, koji postoje samo ako je tu neko drugi da ih oseti. Tela se pojavljuju i nestaju na rubnim zonama svetla. privid kada se noću gleda kroz prozor automobila.

Koncept i koreografija: Jovana Rakić

Dramatugija: Marko Pejović

Izvođačice: Jana Milenković, Milica Pisić, Nataša Šmelc.

Produkcija: Stanica servis za savremeni ples

Septembar 7. “Alien Exp.ress” (Slovenija) 20 časova

“Alien Exp.ress“ je putovanje kroz različita stanja i iskustva, koja nadilaze šablone interpresonalnog funkcionisanja i reakcije, ono pokušava da pogleda preko niova očekivanog.

Pokretačka sila je individialno iskustvo, koje se stalno pokreće na kolektivnom nivou; testirajući Ekperiment i njegove unutarnje granice. U celom procesu, mi pokušavamo da proširimo prostor među nama, i prenesemo ga na publiku, čije prisustvo i proces prihvatanja nama daje novi start i spiralu nepoznate kreacije. Ne postoji krajnji cilj “Alien Exp.ress”-a, postoji samo večita ekpedicija.

“Alien Exp.ress” uklanja utemeljene obrasce verbalne komunikacije i uvodi univerzalne komunikacijske nivoe sa ciljem da demonstrara različitost percepcije i modalitete fizičkog pokreta, neosetljiv prema političkoj, religijisko i nacionalnoj pripradnosti, ličnim principma i verovanjima. To je integrativno iskustvo rasta isprepletene spirale svesnosti i uzajamnog prihvatanja momenta između “nas i njih” i “tamo i ovde” . Izostavljanjem krajnjeg cilja, to posataje način i put da se iznađe sopstvena plesna forma.

Autori i izvođači: Žigan Krajnčar i Gašper Kunšek