PODELI

Od 18. do 21. oktobra u Domu omladine i Muzeju jugoslovenske kinoteke, održaće se sedmi po redu Festival srpskog filma fantastike. Za nagradu nazvanu Koskar (omaž Oskaru u obliku kostura) ove godine takmičiće se preko 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Kanade.

Koskar će biti dodeljen u pet kategorija za srpske filmove, a šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije nadmetaće se za posebnog Koskara. Nagrada Piramida biće uručena najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse, a o nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Stevan Filipović (srpski režiser), Velimir Grgić (hrvatski kritičar i novinar) i Loris Curci (italijanski producent). Počasni gost ovogodišnjeg FSFF biće italijanski majstor za maske i specijalne efekte Sergio Stivaletti.

Pored nekoliko filmova iz Italije i Španije, u revijalnom delu biće prikazani i stari filmski hitovi iz naše države poput “Mi nismo anđeli” Srđana Dragojevića, “Majstora i margarite” Saše Petrovića i “Punog mesec nad Beogradom” Dragana Kresoje. U specijalnom programu Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike najavljeni su vrlo retki naslovi poput “Devičanske svirke” i “Štićenika” Đorđa Kadijevića.

Na otvaranju festivala 20. oktobra u Domu omladine biće prikazana i dva filma kanadske režiserke srpskog porekla Jovanke Vučković, odigrana baletska predstava “Rekvijem za Makbeta”, a u holu će biti upriličene izložbe kostima i tabli iz srpskih stripova fantastike. Istog dana, najavljena je i prva srpska Zombi šetnja – karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Oko 200 „zombija” će se od 17 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda, trasom Trg Republike – Knez Mihajlova – Palata Albanija – podzemni prolaz kod hotela Moskva – Bezistan – Trg Nikole Pašića – Dom omladine. Pre početka šetnje, na Trgu će besplatno nastupiti novosadski bend DreaDDup.

Planirani su i brojni prateći sadržaji, tribine i projekcije. Kompletan program festivala možete pronaći ovde.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.