PODELI

Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Festival uličnih svirača biće održana 12. put u Novom Sadu od 06. do 09. septembra ove godine, u proširenom konceptu i sa novim, humanitarnim karakterom. Na Festivalu će za četiri programska dana nastupiti više od 200 učesnika, muzičara, plesača, glumaca, žonglera, pantomimičara, mađioničara i drugih performera iz čitavog sveta. Čak 18 renomiranih evropskih i svetskih umetničkih trupa, uz adekvatan broj domaćih izvođača, nastupiće tom prilikom na 10 pozornica raspoređenih po ulicama i trgovima strogog centra grada.

Ovogodišnji Festival uličnih svirača će se u većem delu programske sheme okrenuti – muzici. Tako će najveće zvezde septembarskog skupa biti internacionalni sastav uličnih svirača iz čitavog sveta “Playing for Change”. Istoimena humanitarna fondacija iz Sjedinjenih Američkih Država pokrenula je ulične svirače iz svih delova planete, sa idejom da je muzika jezik kojim govore bez obzira na rasnu, nacionalnu ili versku pripadnost.

Festival uličnih svirača 2012. biće humanitarnog karaktera. Uobičajeni deo scenografije uličnog sviranja je i prevrnut šešir, u koji prolaznici ostavljaju novčane priloge umetnicima, pa je tako već godinama i na Festivalu uličnih svirača. Ove godine će sav novac koji bude sakupljen na taj način, uz dobijenu saglasnost svih izvođača, biti uplaćen u humanitarne svrhe, za siromašnu decu Novog Sada.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inboks” iz Novog Sada. Pokrovitelj je Grad Novi Sad, uz podršku Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.