PODELI

Kada napraviš boom prvim singlom, pa onda i drugim, a pri tom imaš sjajnu ekipu u bendu i oko njega, ono što sledi je “Svinjotaur”.

Upravo to se desilo Feudu na čijem čelu stoji Ramirez kog se pubilika očigledno uželela . Od singla “Milion Milja”, koji je u etru odjeknuo poput velikog praska, ono što se šuškalo u mom okruženju bilo je vezano upravo za njega. “Nije ga dugo bilo, šteta, ali eto čini se da će napraviti sjajan posao”. Zajedno sa kompozitorom i aranžerom Vukom Protićem to je i napravio, sjajan posao.

Ovo je jedini album sa ovih prostora o kom se toliko pričalo pre samog izdavanja i od kog se mnogo očekivalo. To često može da napravi kontra efekat, ali kad je “Svinjotaur” u pitanju, greške nije bilo. Direktno u glavu udarili su tekstovima kojima skreću pažnju na sve probleme koji nas okružuju i od kojih većina okreće glavu jer ne zna kako izboriti se sa njima. Feud zna i hrabro istupa napred u ime svih nas glasno, besno pa čak i drsko obraćajući se onima koji su krivi za to. Naše je samo da ih sledimo i pružimo im podršku.

“Svinjotaur” je donekle nastavak onoga što je Ramirez radio pre, s tim da je Feud oštriji, direktniji i smeliji. Nakon prvog singla “Milion milja”, a pogotovo nakon drugog “Vlast”, zalepljena im je etiketa srpskog Rammstein-a. Duge polemike su se vodile na društvenim mrežama da li oni to jesu, nisu i da li je to u redu ili ne. Živimo u vremenu kada je već sve viđeno, i kad je već sve isprobano. Toplu vodu više ne možemo izmisliti, ali kvaliteta nam je i te kako potrebno. S toga, zvuk koji nam Feud šalje je više nego potreban Grandovskoj Srbiji.

Feud2

Album otvaraju već pomenute “Milion Milja” i “Vlast” koje su dobile sve same pohvale krititke i publike. Neke od pesama mogli ste čuti i na njihovim nastupima. Skrenula bih pažnju na pesme “Stoka”, “Televizija” za koju očekujemo uskoro da se pojavi i spot, i “Rikošet” kao moj lični favorit. Pesmama “Kako dalje” a pogotovo pesmom “Jack” napravili su mali izlet u neka davna vremena jer podsećaju na hitove 90-tih, i na prvo slušanje čini se da su ove dve pesme uljezi, ali nije tako. Cela “Svinjotaur” ideja i poruka koju Feud šalje ne bi bila potpuna bez upravo ovakvih pesama.

Kao dokaz da celoj priči pristupaju maksimalno profesionalno prilažu dva spota za pesme “Milion Milja” i “Vlast”, koji su jedinstveni na celom ex yu prostoru.

Tekstualno bolno direktni, muzički žestoki i precizni, produkcijski savršeni, vokalno besni i gnevni, vizuelno izazivajući strahopoštovanje, Feudovci su albumom “Svinjotaur” pomerili granice i postavili nove standarde.

Spisak pesama:

1. Milion Milja

2. Vlast

3. Stoka

4. Televizija

5. Tajkun

6. Dosta je

7. Rikošet

8. Kako dalje

9. Jack

10. Neron

Andrea Magazin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.