PODELI

Jedan od najgledanijih filmova sa festivala britanskog filma “Film and Chips” krece u redovnu distribuciju.

Od 18. februara, publika će imati priliku da u domaćim bioskopima pogleda nesvakidašnje ostvarenje „Zemlja bez zakona“ reditelja Džona Meklina. Radnja filma „Zemlja bez zakona“smeštena je u Kolorado krajem XIX veka, ali u sebi nosi prepoznatljiv evropski senzibilitet. Filmski zaplet se gradi oko priče o šesnaestogodišnjem Džeju Kevendišu (Kod Smit-Mekfi) koji je krenuo na putovanje od Škotske do Kolorada kako bi pronašao izgubljenu ljubav.

Suočivši se sa opasnostima američke divljine, on se udružuje sa misterioznim saputnikom po imenu Sajlas (Majkl Fasbender) koji pristaje da ga zaštiti za nadoknadu. Ispostaviće se da je Džejova potraga opasna i prepuna nasilja dok prevareni adolescent uviđa da Divlji zapad nema milosti ni prema najnevinijima.

„Zemlja bez zakona“ je dugometražni prvenac reditelja Džona Meklina, dobitnika nagrade BAFTA za kratki film Pitch Black Heist (2011) na kom je sarađivao sa Majklom Fasbenderom. Kako bi što bolje mogao da se postavi prema vremenskoj odrednici u filmu, reditelj je inspiraciju potražio u stvaralaštvu  Marka Tvena, Natanijela Havtorna i Embrouza Birsa čija su mu dela pružila uvid u živote doseljenika i njihov odnos prema domorocima.

Meklin je takođe odgledao nekoliko vesterna među kojima Fordov klasik „Gvozdeni konj“ zbog kostimografije i arhitekture tog vremena, „Šejn“, „Crvena reka“ i „Tačno u podne“ zbog strukturnih referenci, kao i moderne vesterne reditelja Sema Pekinpoa i Altmanov „Mekejb i gospođa Miler“ zbog drugačije perspektive žanra.

Slow West_Fassbender and Smit-McPhee 01

Uloga Sajlasa pisana je za glumca Majkla Fasbendera i on je bio uključen u projekat od najranije faze. „Majkl je imao sjajne ideje“, primećuje reditelj. „Bio je veoma angažovan tokom izrade scenarija i on je jedan od glumaca sa kojim je zadovoljstvo sarađivati.“ Fasbender je svetsku slavu stekao 2006. ulogom Steliosa u filmu „300“ Frenka Milera. Reputaciju je kasnije potvrdio u ostvarenjima „Glad“ (Hunger, 2008), za koji je osvojio glumački Gran Pri na festivalima u Čikagu, Sidneju, Montrealu, Stokholmu, a za najboljeg te godine proglasilo ga je Udruženje filmskih kritičara Londona; potom „Sram“ (Shame 2011), „12 godina ropstva“ (12 Years a Slave 2013), kao i ulogom Magnita u filmskom serijalu X-Men. Za ulogu preminulog kompjuterskog gurua Stiva Džobsa u istoimenoj biografskoj drami (2015), nominovan je za nagradu Oskar u kategoriji glavne muške uloge.

Mladi australijski glumac Kodi Smit-Mekfi, koji će ove godine napuniti dvadeset godina, za sobom već ima zavidnu glumačku reputaciju. Pozajmio je glas za potrebe animiranog filma ParaNorman, a glumio je rame uz rame sa veličinama kao što su Endi Serkis i Geri Oldman u filmu „Zora planete majmuna“ (Dawn of the Planet of the Apes 2014). Nedavno je završio snimanje mini serije „Galipolje“ (Gallipoli 2015) u kojoj je nosilac glavne uloge.

Ben Mendelson koji u filmu igra negativca Pejna, jedan je od najcenjenijih australijskih filmskih glumaca, koji je pre nego što se u Holivudu proslavio ulogama negativaca u filmovima „Beli ambis“ (Vertical Limit, 2000) „Novi svet“ (The New World, 2005) „Elita ubica“ (Killer Elite, 2011) i pre svih „Uspon mračnog viteza“ (The Dark Knight Rises, 2012), osvojio pregršt nagrada u rodnoj Australiji za filmove poput „Godina u kojoj mi je pukao glas“ (The Year My Voice Broke, 1987) „Velika krađa“ (The Big Steal, 1990) „Metalna koža“ (Metal Skin, 1994) i „Ejmi“ (Amy, 1997).

Glumica Karen Pistorius koja tumači ulogu Rouz Ros, Džejeve devojke zbog koje će on krenuti na put čiji je ulog sopstvena glava na ramenima, rođena je Južnoafrikanka koja se sa porodicom preselila na Novi Zeland kada joj je bilo 12 godina. Rano je pokazala strast prema glumi i nakon studija dizajna vratila se svojoj prvoj ljubavi – pozorištu. Njena karijera je trenutno vezana za Australiju gde je imala uloge u dramama The Offspring, Redfern Now i PaperGiants; Magazine Wars. Nedavno je završila snimanje filma The Light Between Oceans u kome se pojavljuje sa kolegama Majklom Fabenderom i Rejčel Vajs.

Slow West_Fassbender and Smit-McPhee 02

Film „Zemlja bez zakona“ sniman je na lokacijama na Novom Zelandu, a producent Jan Kaning objašnjava zašto je Novi Zeland izabran da zameni američke predele. „Bili smo potpuno svesni mogućnosti koje nam pružaju pejzaži na Novom Zelandu. Dovoljno je da skrenete s puta i naći ćete se npr. u Škotskoj. Sledeće skretanje odvešće vas u Irsku ili Devon u Velikoj Britaniji. Na južnom delu pronašli smo nenaseljenu zemlju sa teksturom koja podseća na Kolorado.“

Nekonvencionalni vestern „Zemlja bez zakona“ donosi ljubavnu priču u surovom okruženju Divljeg zapada gde nijedan zakon ne važi.

Na filmskom festivalu Sandens 2015. godine, film je dobio veliku nagradu žirija u kategoriji drama – film sveta.