PODELI

Postojanje scene iziskuje i publiku, a publika se stvara, neguje i to je dugotrajan proces koji zahteva pažljivo biranje programa ne podilazeći materijalno opravdanijem populizmu. Taj proces je spor, nešto kao kada drvered olista u proleće, dogodilo se. Mogu da objavim, dogodilo se, proleće kvalitetnih muzičkih sadržaja pred samo jesen. Šabački Klub Fleka ni malo pretenciozno ne nosi ime po jednom od naših najveći andergraund umetnika  Miomira Grujića Fleke, zbog onoga šta rade upotpunosti ga zaslužuju.

A šta rade? Pre svega profit nije granica dostignuća već kvalitet sadržaja. Nakon dugo godina u našoj varoši imamo mesto u kojem tokom cele nedelje postoji kakav program postavljen na razinu alternative. Kao plastičan primer uzmimo nadolazeći vikend gde se u Klubu Fleka održavaju u dva dana dva koncerta i jednu izložbu fotografija sa četiri benda i jednom fotografkinjom.

Petak nam donosi koncertno pomirenje metala i panka, prilika za ljubitelje oba žanra da se nađu na jednom mestu jer pank i metal u našem gradu uvek su bili ljubav na prvi pogled. U pitanju su sveže oformljeni Korteks sačinjen od četvorice domaćih igrača koji iza sebe imaju šunu kapu klubskih i autoskih bendova. Baš Kortekst ove večeri predstavlja hard i hevi zvuk obrađujući hitove koje uvek rado čujemo od  Metalice, RGTM, Led Zepelina..The Cure…

Kao podrška uz njih na bini će pržiti ( pank-rok voriorsi) naš, mislim šabački, bend Sprž. Elem ovi momci će spržiti svoj nastup shodno svom imenu svirajući uglavnom svoje autorske numere. O njihovoj valjanosti govori i činjenica da su 2015 godine u Rok Bunt Festivalu Radio televizije Srbije od 180 prijavljenih bendova ušli u finale naboljih 11, pobedili su Dingospo, Dali ali za nas Šapčane i Sprž je odneo pobedu.

Program od petka je besplatnog ulaza tako da se mogu sačuvati 2 gospođe N. Petrović (400 dinara) koliko je potrebno da u subotu veče imate sjajan izlazak u ,,grad“ ako sebe smatrate poštovaocem rok muzike.

U Šabac nam stižu  beogradski Artan Lili kao potvrđeni predstavnici ,,Nove srpske scene“. Nastali su 2013. godine, a novinar tadašnjeg vebzina Popbox,  Aleksandar Pavlić, uvrstio ih je kao ambasadore nojzpopa na našoj sceni. Od tada do danas imali su par promena u svom sastavu, ali to nije uticalo na žanr koji gaze. Njihov prvi album koji je nosio istomeni naziv kao i bend  predstavljen  je na način koji moderno izdavaštvo posve smatra inovativnim,  jednostavno to do sada niko nije uradio. Album je došao do nas, a dobijali smo ga na ,,kašičicu“ u singlovima. Pored besprekornog nastupa instrumentalne sekcija Artan Lili ima ozbiljne tekstove koji kritički govore o društvu, ali to nisu reči iz pamfleta već ozbiljna poetika (čuti singl Salonac). Potvrda njihovog kvaliteta je stalno bitisanje u tom 10 listama muzički etabliranih časopisa, radijskih i tv emisija tako da ne možete pogrešiti ako u Subotu dođete u Fleku jer ako i niste pre čuli za Artan Lili nakon ovog nastupa će postati česti gosti u vašem jutjubiranju muzike. Isto veče ne kao predgrupa već kao prvi po nastupu , mlađi ali nimalo manje važni, naših atara dečaci, pobednici ovogodišnjeg a među najvažnijim festivalima novih bendova Demofest u Banja Luci, The Slonz. Pre samo mesec dana neki od nas mogli su da ih čuju u kultnom klubu iz devedesetih u Šapcu, Hard Roku kada su svom gradu imali slavljenički nastup povodom već spomenute osvojene nagrade. Oni su nastavili putem Sprža pa su 2017 godine isto ušli u finale Bunt Rok Mastera i uz njih svakako su nosioci novog šabačkog rok talasa. The Slonz sviraju u old skul rok postavi sa tri člana. Ono što oni sviraju, a sviraju dobro, možemo ponajbolje opisati kao andergraund rok, dinamična a opet prljava melodija uz literalno jake reči iz tekstova čine ih u ovom trenutku najperspektivnijim šabačkim bendom.

Što bi po anglicizmu rekli, last bat not list, da subota ne bude samo muzički doživljaj pobrinula se mlada (srednjoškolka) Ružica Ristivojević čija igra sa fotografijom zavređuje pažnju. To ,,zavređuje“ nije tek napisano da program zvuči naduvanije već je ova cura na 62. Republičkom konkursu likovnih radova dece i omladine Srbije na temu „Geometrijski duh“, u kategoriji najboljih fotografija pohvaljena za svoj rad, nagradu sa Salona fotografije u Šapcu, tri samostalne izložbe i više grupnih. Za srednjoškolku to je značajna pohvala njenoj likovnosti u osećaju za kadar njenim fotografijama. Tako da je poželjno da vidite njene radove i odate pijetet trudu i posvećenosti koji će biti podstrek u njenom daljem stvaralaštvu.

Važno je da dođemo u što većem broju kako u petak tako i u subotu i svojom brojnošću pokažemo da ,,suze, krv  i znoj“ koji se ulaže u stvaranje scene u Klubu Fleka ima smisla. Fakat je da ljudi iz Fleke sa našim ,,bravo“ ne mogu sutra kupiti hleb i mleko, ali mogu kupiti energiju da nastave dalje.

I da rezimiramo, petak – subota, Klub Fleka (bivša Rupa za one koji ne znaju), 3 šabačka benda, 1 beogradski i 1 izložba fotografija…. Malo li je?!!?…

Darko Pavlović