PODELI
Foto: Ivana Jovanović

Drugo izdanje KC Festa u Bačkoj Palanci održalo se ove subote, iako smo svi par dana unazad bili vrlo skeptični jer je vremenska prognoza govorila da ćemo u Palanci dobro pokisnuti. Na sreću svih prisutnih, Goblini, Sunshine i Majkan uspešno su priveli kraju svoje nastupe a da je publika ostala suva. Vreme je ovog puta ipak bilo na našoj strani. 

Posle Apatina i Niša koji sam posetila ovog meseca, na red je došao sledeći festival – KC Fest u Bačkoj Palanci. KC je kulturni centar što znači da su oni organizatori ovog jednodnevnog festivala. Line up je obećavao dobar provod, dobri domaćini takođe i nije bilo razloga da očekujemo ništa manje od toga.  

Početak programa bio je najavljen za 20.30h ali je apatinski bend Majkan, koji je nastupao prvi ove večeri, svojih malo manje od sat vremena svirke započeo tek oko 21h. Iako su se tek relativno skoro okrenuli autorskom radu, očigledno je da je ovaj potez bio veoma dobar jer su im tekstovi sve ozbiljniji, a oni sve usviraniji. Svaki put kad ih slušamo uživo dok izvode svoje pesme oni zvuče sve bolje. Bendu Majkan je karijera trenutno na uzlaznoj putanji. Imali su dosta nastupa ove godine, a na KC festu čuli smo i nekoliko neobjavljenih pesama te možemo sa sigurnošću reći da se sprema jedan dobar album. Nastup su završili najnovijim singlom “Sto života” koji nosi važnu poruku da ostanemo svoji i da se ne prodajemo ni po koju cenu. 

Foto: Ivana Jovanović

A onda su usledila dva nastupa, mogu slobodno reći veterana, bendova koji su devedesetih godina mojoj generaciji bili glava, telo i srce. Mislili smo kao oni, skakali smo sa njima, voleli smo ih. Ništa se nije promenilo ni do dan danas. Ustvari jeste, ne mogu se pohvaliti da skačem sa njima, ali sve ostalo je tu.  

Prvi je na binu izašao Sunshine, bend koji sam nekoliko puta slušala u poslednjih šest meseci i mislila sam da će možda već pred ovaj festival doći momenat kada ću reći “Slušala sam ih skoro, mogu preskočiti ovaj put”. Ali taj momenat se nije desio i kako stvari stoje, neće se uskoro ni desiti. Moram biti iskrena, kao i uvek, pa reći da je ovaj nastup bio blago slabiji energetski nego par poslednjih, što nije iznenađujuće jer Sunshine se ovog leta ne zaustavlja i ide sa svirke na svirku. A da je ovo bend koji provereno pruža dobar provod i dobru svirku pokazuje i činjenica da je njihov nastup potpuno neočekivano prekinut kada je u publici bio vrhunac dobre atmosfere zato što su probili termin. Sat i 15 minuta je neverovatno brzo prošlo i ostao je žal za nekoliko pesama koje nismo uspeli da čujemo. Bend je, kao i publika, takođe bio iznenađen odlukom da im ne dozvoljavaju još dve, tri pesme da izvedu, ali šta je tu je. Sunshine vozi i neće stati uskoro, na sreću svih nas! I da, znam da vas zanima, Arija-M nije bila ni ovaj put. 🙂

Foto: Ivana Jovanović

Kada pomenem voz, ne mogu a da ne pomislim na Gobline koji su nastupali sledeći i koji nas sve ubace u svoj voz već sa prvom pesmom koju izvedu i ne puštaju nas do kraja.  

I mi tako vozimo voz… 

Prilično se ježim od izlizane izreke “Oni su kao vino. Što su stariji to su bolji”, ali ja ću sada poklopiti samu sebe pa reći i priznati, ovi pankeri mekog srca stvarno što su stariji, to su bolji. Iako nisam bila baš na poziciji gde se očekuje da će zvuk biti dobar, meni je ova svirka bila jedna od njihovih boljih. Pretpostavljam da su imali neke zamerke na svoj nastup i zvuk, ali što se mene tiče, Čola iz mene progovara: “Ja tu ne bi’ ništa dir’o”. Evo iskreno da vam kažem, nemam pojma koja je pesma bila prva, koja u sredini a koja poslednja, jer ja sam ove večeri sa Goblinima vozila voz… A da, Lorena je bila poslednja, kao i uvek. 🙂 

Foto: Ivana Jovanović

Bačka Palanka polako ali sigurno razvija festivalsku mrežu i jača sve više. Uz Palanački Dunav fest koji neguje rokenrol priču, prošle godine udareni su dobri temelji KC Festu, ove godine stubovi su ojačani… Ako nastave da koriste kvalitetnu ciglu, biće ovo jedna lepa muzička kuća u dvorištu Muzeja Grada Bačka Palanka.

Andrea Magazin 

Više fotografija pogledajte na facebook stranici Remix Press.