PODELI

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 16. do 22. januara 2013. godine u Drvengradu na Mokroj Gori u organizaciji “Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kao specijalne gošće najavljene su slavna italijanska glumica Monica Bellucci i francuska glumica Audrey Tautou.

Festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

Ove godine će u okviru takmičarskog programa festivala biti prikazano 28 filmova iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske. Oni će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Međunarodni žiri čine izraelska književnica i glumica Alona Kimhi (Alona Kimhi), koja je i predsednica žirija, američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman (Michael Hausman) i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser, docent dr Oleg Jeknić. Nagradu za najbolju kameru “Vilko Filač” ove godine će dodeliti dobitnik nagrade Oskar, poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski (Janusz Kaminski), poznati češki kamerman Martin Šec (Martin Sec)) i Svetolik Mića Zajc, proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka. Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

Program “Retrospektiva velikana” posvećen je Džang Jimou – jednom od najznačajnijih filmskih autora današnjice, koji će kao gost Kustendorfa posle projekcija svojih filmova održati nekoliko radionica. U okviru ovog programa biće prikazani filmovi “Ni jedan manje” (1999), koji je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, i “Podigni crvenu svetiljku” (1991), koji je na istom festivalu 1991. godine osvojio Srebrnog lava i bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

Pored pomenutih programa, u okviru festivala održaće se i programska celina “Savremene tendencije”, kojom se predstavljaju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihovi autori – gosti festivala, koji će posle projekcija svojih filmova održati radionice, zatim “Evergrin” – program koji će nas podsetiti na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena, i “Novi autori”, koji predstavlja debitantske dugometražne filmove autora koji svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju svet filma.

Kao i svake godine, filmski program prati i muzički. On će se održavati svake večeri nakon projekcija i radionica, a među izvođačima posetioci će imati priliku da čuju francusko-srpsku atrakciju Nemanju Radulovića i Devils Trils, Debu sur le zank iz Francuske, Dejan Petrović Big bend iz Srbije, trio Balkanske žice iz Srbije, Radio Zastava iz Italije i Če Sudaka iz Španije.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2013 u saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa predstaviće izložbu posvećenu sećanju na jednog od najpoznatijih poljskih režisera Kšištofa Kišlovskog (1941-1996) pod nazivom “Kšištof Kišlovski, znaci i sećanje”. Ova multimedijalna, biografska i retrospektivna izložba biće otvorena za posetioce svakodnevno za vreme trajanja festivala u drvengradskoj galeriji “Macola”.

Izvor: film.krstarica.com

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.