PODELI

Muzička i modna ikona Grace Jones sinoć je prvi put u karijeri stala pred hrvatsku publiku u prepunoj pulskoj Areni na otvaranju 6. Dimensions Festivala i održala koncert za pamćenje.

Energična 69-godišnja diva u Pulu je stigla s deveteročlanim bendom koji joj se pridružio na skoro 30 metara dugoj bini koja je izrađena upravo za nju, a ujedno je i najspektakularnija produkcija koncerta u organizaciji Dimensions festivala do sada. Grace je neko vreme publiku držala u iščekivanju dok se polako pripremala iza crnih zavesa, a čekanje je opravdala čim su zavese iznenada pale, a diva zasjala na bini u uskom kombinezonu s impesivnom zlatnom maskom ukrašenom perjem. Pojavljivala se u raznim kostimima na nekoliko etaža bine, a izvela je i uobičajenu tačku vrćenja hulahopa. Brojnim je obožavateljima priredila spektakl kakav su očekivali; otpevala je svoj najveći hit “Slave to the Rhythm” koji je zapalio Arenu, a publici je dovikivala kako ih obožava i izrazila oduševljenje što je tu.

grace2_photo_BornaSubota

Nakon Grace Jones na binu se popela berlinska elektro supergrupa Moderat, čiji je koncert bio jedinstvena prilika regionalnoj publici da ih posluša jer su upravo najavili prestanak postojanja tog projekta – poslednji koncert održaće ove subote u Berlinu. Moderat su poznati po zanimljivim vizualima koji njihovom besprekornom nastupu daju dramatičnost, a čini se da su pre svog definitivnog odlaska sa scene želeli publici prirediti koncert za pamćenje. Veče je započela s koncertima The Kamaal Williams Ensembla, koji će nastupati i na samom Dimensions Festivalu, na The Beach stejdžu, te Moses Boyd.

Nakon jučerašnjeg otvaranja u pulskoj Areni, festival se vraća na tvrđavu Punta Christo na kojoj će do 3. septembra nastupiti više od 150 izvođača na sedam bina i brojnim zabavama na brodovima. Festival će ugostiti imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe jedan od utemeljivača techno zvuka Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou i mnogi drugi. Kultna pozornica The Moat večeras će biti okupljalište svih ljubitelja techna i tvrđeg zvuka, a između ostalih nastupiće Ben UFO, DJ poznat po šarolikoj selekciji žanrova od house i garage do dubstepa i grimea, te hamburška čvrsta dama Helena Hauff. Publici Dimensions Festivala već poznati izvođači Mala i Kode 9 nastupiće na Mungosu, a The Clearing binu koja je od prošle godine main stage, razdrmaće Dam-Funk i Floating Points. Stables stejdžom će orkestrirati najuspešniji hrvatski techno producent Petar Dundov, a Garden stageom londonska DJ-ica Josey Rebelle čiji impresivni raspon žanrova u setovima varira od housea, drum’n’bassa , techna pa sve do disca, a ona ih majstorski pretapa jedne u druge.

Dimension_photo_BornaSubota

Pred posetiocima su četiri duga dana festivala pa vredi podsetiti na izvrsne izvođače koji će nastupiti ovoga vikend na tvrđavi. Na omiljenoj dnevnoj bini The Beach u petak nastupaju Dam Funk live u 19:30, a u 17 sati Moses Boyd kojeg smo gledali u Areni na koncertu otvaranja. Zagonetni dance-rap izvođač iz Gane Ata Kak nedavno se vratio nastupima nakon nekoliko decenija pauze, a u petak ćemo ga gledati na glavnoj bini. Od velikih imena koja čine line-up u petak valja izdvojiti Alixa Pereza, Dopplereffekt live i Marcela Dettmanna. Subota je prepuna iznenađenja i odličnih nastupa. Domaći DJ Ilija Rudman u otvara glavnu binu The Clearing, sastav Chui nastupa u dnevnoj varijanti na pozornici uz more, a Mungos Arenu će zatresti nastup “leđa o leđa” legendarnog Goldieja uz ANT TC1-a.

Hrvatska izdavačka kuća PDV predstavlja domaće etikete na stageu The Ballroom, DJ pult preuzimaju Andrea Ljekaj, Borut Cvajner, Boris Bjelica Bebetto, Mislav, Mario Kolonić Pytzek i Marko Dakovic Volster. Nedelja je rezervisana za prvu damu elektro scene Ninu Kraviz koja će main stage prepustiti jednom od najiščekivanijih izvođača Dimensions Festivala Jeffu Millsu.

Naslovna fotografija: Danijel Bartolić

Foto: Borna Subota