PODELI

U nedelju, 8. marta 2020. u Novosadskom pozorištu sa početkom u 10 časova održaće se Gradska smotra recitatora pod nazivom „Pesniče naroda mog“. Organizator smotre je Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine u saradnji sa Klubom Umetnika Bina.

Gradska smotra recitatora je, nakon školskih smotri, drugi (opštinski) nivo takmičenja svih mladih recitatora (osnovaca, srednjoškolaca, studenata), koja vodi plasmanom ka zonskom, pokrajinskom i republičkom takmičenju u kazivanju poezije.

Na smotri će se predstaviti 88 recitatora u tri uzrasta.

Recitatore će pratiti selektor iz pozorišnog miljea, Miodrag Petrović (glumac SNP-a iz Novog Sada), a najboljih 7 recitatora iz svakog uzrasta plasiraće se na Zonsku smotru recitatora, 4. i 5. aprila 2020. godine u Baču (u zavisnosti od selektora može biti u nekom uzrastu više).

Satnica po kategorijama takmičara:

10:00 Mlađi uzrast (učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole),

12:00 Srednji uzrast (učenici od petog do osmog razreda osnovne škole),

13:30 Stariji uzrast (srednjoškolci i stariji).

Na sam dan takmičenja posetioce i takmičare očekuje i kulturno-umetnički program.

Ovom smotrom se postiže aktivno uključivanje mladih u očuvanje jezika, u kulturu govora, poeziju i kulturu uopšte. Pored takmičara, na smotri će biti angažovani i volonteri, mladi i zainteresovani ljudi, koji će učestvovati u kreiranju i sprovođenju pripremnih aktivnosti, kao i realizaciji samog takmičenja.

Smotra doprinosi povećanju informisanosti mladih o kulturnim događajima, podizanju svesnosti kod mladih o važnosti negovanja jezika i kulture i pruža priliku da se i sami priključe kulturnim dešavanjima u gradu, što je od izuzetnog značaja u vremenu kada elektronska komunikacija zaokupira pažnju i vreme.

Recitatorske smotre svake godine okupe preko 25000 recitatora širom Srbije.