PODELI

Vokalno infantilni sastav Karne objavio je album „Diktatura amatera“ za Croatia Records.

Sa albuma su do sad ekranizovane dve numere, „Nema gej parade“ i „Pokušavam da shvatim jazz“.

Karne čine poznata lica kao što su pisac i autor humoristične serije „Lud, zbunjen, normalan“ Feđa Isović (akustična gitara), glumac Goran Navojec (saksofon, back vokal), glumac Miraj Grbić (vokal), doktor Ervin Buševac Shirley (gitara), doktor Alen Pilav (klavijature), muzičar i režiser Nihad Vranić (bas), muzičar Igor Žolkević (bubanj) i muzičar i osnivač benda Bombaj Štampa Nedim Babović (gitara, logistika).

„Nakon sloma sistema socijalističkog samoupravljanja, a koji karakterizira razbijanje modernih institucija besklasnog društva i oblikovanja novih nacionalnih oligarhija, nastaje društveno uređenje poznato kao Diktatura amatera“, objasnili su momci iz benda odakle ime albumu.

Bend Karne osnovan je u januaru 2010. godine iz potrebe članova benda da se neartikulisano oglase po svim nevažnim pitanjima. Već po samom osnivanju benda, donesen je i statut koji je precizno definisao ponašanje članova Karna. Jedno od tih pravila, ono koje kaže da “za prijem u Karne kandidat mora ispunjavati najmanje dve karakteristike: ne sme da zna da svira i mora da konzumira alkohol tokom proba i svirki” je u mnogome doprinelo definisanju prepoznatljivog zvuka koji karakterizira njihovu svirku.

Prvi singl za hrvatsko tržište bio je „Nema gej parade“ koji je pušten dan pre Povorke ponosa u Splitu 2012. godine, pesma je koja na prilično opisuje način i problematiku održavanja Povorke ponosa u svim gradovima na teritoriju ex Yu. No mnogi radio urednici su odbili da puštati pesmu zbog eksplicitnih reči i konteksta.

Drugi singl „Pokušavam da shvatim jazz“ duhoviti je jazzy singl u kome se ceo bend trudi da shvatiti džez, ali im to ne polazi za rukom. Album podseća na rane radove fantastične sarajevske scene ‘new primitivs’ koja je duhovitim i britkim tekstovima i rock svirkom analizirala društveno stanje. Nažalost ni nakon 30-tak godina stanje se nije promenilo pa bendu nije bilo teško u 13 pesama na albumu „Diktatura amatera“ duhovito otpeva današnjicu u svim ex Yu državama.

Treći singl „Bićeš na televiziji“, koja je ujedno i otvarajuća pesma na albumu, posprdno govori o ‘hvatanju’ svojih 5 minuta slave sa zanimljivim stihovima „Bićeš na televiziji, bićeš na malom ekranu, gledaće te preko televizije, javi tetki, komšiji, jaranu“.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.