PODELI

Dokumentarna putujuća izložba povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Gustava Klimta
Utorak, 05. mart, Kulturni centar Inđija / KC hol

U utorak, 05. marta u Kulturnom centru Inđija biće predstavljena dokumentarna izložba o austrijskom umetniku Gustavu Klimtu, a izložba je nastala u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom (Beograd).

Ove godine bi jedan od najvećih austrijskih slikara proslavio 150. rođendan: Gustav Klimt (1862–1918). Njegove slike se s pravom smatraju oličenjem duha optimizma koji je obeležio rađanje doba moderne.

Oko 1900. godine Beč je kao magnet privlačio visoku kulturu svih umetničkih disciplina. Uzbudljiva i pionirska otkrića nastajala su u svetu književnosti, likovnim umetnostima, arhitekturi i muzici, sa intenzitetom kome nije bilo ravnog. Godine 1910. Beč je imao 2 miliona stanovnika, što ga je činilo petim najvećim gradom na svetu. Nesumnjivo,bio je duhovna prestonica tadašnje Evrope. U delu Gustava Klimta ogledaju se umetnička i naučna dostignuća koja su obeležila to vreme. Kroz njegove radove možemo pratiti razvoj umetnosti od “Ringštrase” perioda do početaka apstraktnog slikarstva. Njegov kreativni doprinos i stil koji je razvio, utabali su put njegovim mlađim savremenicima, Egonu Šileu i Oskaru Kokoški.

Rad Gustava Klimta i njegovih savremenika, pripadnika Bečke secesije i grupe umetnika u okviru “Wiener Werkstätte” u mnogome su doprineli izgledu grada Beča kakav je danas.
Izložba se sastoji od 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografija prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.

Kustos: Mag. Sandra Tretter
Grafički dizajn: Manfred Thumberger

Izložba će biti otvorena do 19. marta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.