PODELI

Dvadeset šesti februar 2016. godine bio je rezervisan za Hladno pivo. Iako je reč  o promociji albuma “Dani zatvorenih vrata”, vrata Hale sportova te večeri bila su za sve obožavatelje širom otvorena, a unutra je bilo pakleno.

Pre nastupa Hladnog piva, svirali su bendovi Raskid 13 i Pop Star, a za to vreme, članovi zagrebačke grupe pažnju su posvetili i novinarima tako da smo tom prilikom saznali da će pevati po listi jer će imati light majstora koji će svetlosnim efektima pratiti svaku pesmu i da ćemo moći da uočimo podudarnost svetla i zvuka. Takođe su nam otkrili da ih uvek zanima kako će ljudi reagovati na nove stvari kao i da su njima omiljene pesme sa novog albuma “Žena”, “Dibidus” i “Firma”.

Kratko smo razgovarali i o panku pa nam je na pitanje kako bi pozicionirali pank na muzičko-vremenskoj liniji, da li je vreme panka prošlo ili tek dolazi, Mile Kekin odgovorio: “Kad smo mi krenuli, onda su nam rekli da je pank mrtav. Onda su se pojavili bendovi kao što su Green day i Offspring i odjednom su nam govorili da smo se ubacili u taj trendovski punk. Ali ja mislim da je ovo dosta retro-rokovsko razdoblje. Imamo mnogo novih bendova koji sviraju staromodnu muziku. Retro je in.”

Razgovor smo morali da privedemo kraju jer  je na bini trebalo da počne praašeeenjeee!

12789677_10207447672183651_26887170_o

Prva pesma bila je jedna od bendu omiljenjih, “Žena”. Refren ove pesme publika je horski otpevala kao i onu koja je za njom usledila. Sudeći samo po naslovu rekli bismo da je pesma sa fudbalskom tematikom, ali ne… Messi je poslužio samo kao dobra metafora za prikazivanje neke druge vrste driblanja. Dominirale su pesme sa novog albuma jer je cilj koncerta upravo  promocija albuma “Dani zatvorenih vrata”. Primetno je to da je publika na njih dobro odreagovala, mada pored standardnih starijih hitova, pesme sa “Svijeta glamura” i dalje izazivaju oduševljenje praćeno ovacijama i horskim pevanjem. Na početku pesme “Svijet glamura” Kekin je  pročitao izveštaj iz jednog od rijalitija koji je napisan u nekom od popularnih tabloida koji je kasnije iscepao i bacio u publiku. U skladu sa najavom da je ovo  veče grupne psihoterapije, odsvirali su pesmu “Pravo ja”.

U odnosu na prethodni nastup u Hali sportova kada su promovisali album “Svijet glamura”, scenografija je bila vrlo skromna. Na bini je bila istaknuta pozadina sa omotom novog albuma. Ipak, “Svijet glamura” jeste zahtevao glamurozni scenski show.

Kao što su i obećali u razgovoru, svaka pesma na ovom koncertu bila je praćena igrom boja na bini. Rasveta je učinila da nastup bukvalno bude obojen energijom koju su slali. Možda i nije slučajno to što je za pesmu “Bačkizagre stuhpa šeja” koju su najavili kao “zagrebačku narodnjačku kompoziciju sa srpskim primesama” dominirilao upravo pink svetlo. Za sve cure koje imaju više hrabrosti da momke zovu kada su pijane na red je došla i “Tijana”. Tokom stihova “Ulaziš mi u svijet kao vatromet…” ušao je Kekin među publiku i dao svemu veći smisao i ime, zar ne? Usledila je i pesma o lijepoj reči koja nam je svima potrebna, a za koju su pre mesec dana izbacili i spot.

12790019_10207447682903919_1915316568_o

“Ako se nastavi trend raseljavalja, za 200 godina neće ostati niko, samo ja.” Ovaj zaključak bio je zapravo Kekinov uvod u sledeću pesmu, “Dan oslobođenja”.  Šteta ako svi odu u Kanadu, ko će čuti nove pesme Hladnog piva? Bila je moja misao. Izvedba pesme “Mojoj majici” u kojoj im gostuje pevač Goblina, Golub, završila se na krajnje neočekivan način-pozdravom Goblinima njihovom pesmom “Ima nas”. Ređale su se pesme kao što su “Dibidus”, “Sreća”, “Pjevajte nešto ljubavno”, “Šank”, “Trening za umiranje”, “Evo mene na ručku”, “Šamar”, “Par pitanja”, “Supermen”, “Ezoterija”… A onda je usledila poruka Hladnog piva publici: “Ostanite slobodni, slobodini u glavi.” Naravno da tu nije bio kraj…. Pa tek što smo se zagrejali, nedostaje još gomila hitova.

Bis No.1: “Vjeruj u mene”, “Udarna vijest”, “Pitala si me”... “Samo za taj osećaj” je pesma koja, da ne bi došlo do lupanja glave i razmišljanja: “Da se mogu k’o nekad vratiti na početak…” zaslužuje da se nađe u Čitankama baš pored Matoševe “Utjehe kose” koja je na ovom koncetu izostala. Pesma “Planeta” odsvirana je u drugačijem aranžmanu zahvaljujući Dedinom poigravanju na klavijaturama ostavljajući utisak da je draga kojoj se obraćaju zaista sa neke druge planete.

Ni tu nije bio kraj. Za bis No.2 Severina nije bila potrebna, a svi su horski pevali “Kirbaj i Kotlovina”. Čuli smo i pesmu “Konobar”, a kraj je stigao sa utešnim stihovima da “Nije sve tako sivo”.

Bila je ovo paklena svirka, Hladno pivo je bilo odlično zagrejano za beogradsku publiku i ono što je sigurno jeste to da svi jedva čekaju sledeći nastup.

P. S. Saznali smo da planiraju koncerte u Nišu, Užicu, Zlatiboru, a vama obožavateljima ostaje da na vreme planirate odlazak u ove gradove jer je odličan provod zagarantovan!

Još jednom, kao što Mile Kekin reče: “Budite slobodni, slobodni u glavi!”

Tekst: Mina Erić

Foto: Ivana Jovanović