PODELI

Drugi film trilogije o Hobitu, Bilbu Baginsu, čiju režiju potpisuje Piter Džekson, nosi naziv „Šmaugovo pustošenje“ i od 13. decembra nalazi se na redovnom repertoaru biskopa širom zemlje.

Film traje 161 minut, ali na dužinu trajanja već smo navikli kad su u pitanju pustolovine Hobita. Nakon „Neočekivanog putovanja“, u kojem je pojašnjeno kako je Bilbo Bagins krenuo u avanturu sa patuljcima i kako je došao do čuvenog prstena, sada se putovanje nastavlja sa ciljem da se pronađe izgubljeno kraljevstvo patuljaka, Erebor.

Pod vođstvom Torina Hrastoštita, patuljci i Bilbo Bagins susreću se sa džinovskim paucima, vilenjacima, orcima, stanovnicima Jezergrada i na kraju dolaze do Samotne planine gde ih očekuje Šmaug, nemilosrdni zmaj koji je i bio svrha tog putovanja. S druge strane Gandalf spoznaje kako Sauron sve više jača.

Bilbo nekoliko puta tokom ove avanture dolazi u iskušenje da koristi prsten, a na kraju i tokom susreta sa Šmaugom kojeg nije mogao da prevari. Tokom susreta sa zmajem Bilbo je pokazao hrabrost koja nije jača strana običnog Hobita, no on odavno nije samo običan Hobit.

Šmaug, besan zbog saznanja da su patuljci došli da pokušaju da mu preotmu svo blago, kreće u nemilosrdnu poteru za njima po odajama Erebora sa željom da uništi Hrastoštita i ostatak družine.

U jeku borbe patuljaka, Bilba i Šmauga, zmaj donosi odluku da se osveti i stanovnicima Jezergrada.

hobit

Spektakularne borbe, 3D efekti, kao i lepote prirode koje ovaj film donosi svakako zaslužuju sve pohvale i svakako da film morate pogledati ukoliko ste ljubitelj Tolkinovih dela i načina ekranizacije koju već godinama radi Piter Džekson. Ono što će verovatno većinu razočarati je činjenica da je reditelj odlučio da napravi rez u sred najzanimljivijeg dela i kao da je nestalo filmske trake, upališe se svetla u bioskopu.

Možda je adaptacija Tolkinovog romana „Hobit“ mogla da stane i u jedan trosatni film, ali s obzirom na uspeh „Gospodara prstenova“ nisam ni sumnjala da i ovo delo neće biti razvučeno maksimalno.

Materijala za maštovitog i nadarenog reditelja ima dovoljno jer je Tolkin zaista sve svoje romane od “Hobita” do “Povratka kralja” napisao toliko zanimljivo da je svaki čitalac mogao da zamisli da je deo avanture, a dolaskom 3D tehnologije na momente se to doživljava i gledajući filmove nastale po njegovim romanima.

Svakako nemojte misliti da znate sve šta će se desiti ukoliko ovo čitate pre odlaska u biskop. Očekuje vas mnogo iznenađenja. Ne bi bilo lepo da sam otkrila sve, zar ne? Verujem da ćete uživati u još jednoj fenomenalnoj avanturi.

Priznajem, nisam izašla iz bioskopa totalno ispunjena i zadovoljna, ali prazninu koju sam osetila zbog načina na koji se film završio popuniću ponovnim čitanjem romana “Hobit” što i vama preporučujem.

Ivana Jovanović