PODELI

Selekcija Fresh Danube Films, rođena na prethodnom Cinema City festivalu kao rezultat velikog uspeha istoimenog projekta, ove godine postaje zvanična takmičarska selekcija. Fresh Danube Films predstaviće 10 sjajnih prvih i drugih dugometražnih ostvarenja mladih autora iz regiona, prema izboru selektora Vladana Petkovića, dok će najbolja od njih birati predstavnik poznate evropske filmske platforme Cineuropa, David González. Cinema City internacionalni filmski festival koji se, od 21. do 28. juna, po sedmi put održava u Novom Sadu, svake godine posvećuje deo programa predstavljanju filmova i razvoju karijere mladih filmskih autora. Negujući sadržaje usmerene ka promociji nove generacije stvaralaca, Cinema City je prethodne godine pokrenuo mrežu Fresh Danube Films – FDF, povezujući četiri filmska festivala podunavske regije – Cinema City, Novi Sad, Slobodna zona, Beograd, DORF, Vinkovci i Crossing Europe, Linc. Ideja ove mreže da doprinese jačanju i izgradnji karijera mladih stvaralaca iz regiona prerasla je u samostalnu selekciju, koja je već u drugoj godini postojanja svojim kvalitetom dokazala da zaslužuje da bude jedna od tri takmičarske selekcije Cinema City festivala, pored Nacionalne klase i Up to 10.000 Bucks.

Fresh Danube Films predstaviće publici originalne i obećavajuće regionalne debitantske filmove mladih autora i autorki. U pitanju je 10 odličnih prvih i drugih dugometražnih ostvarenja iz našeg regiona, prema izboru novog selektora Cinema City festivala – Vladana Petkovića, filmskog kritičara i autora za poznati filmski magazin Screen International. Kako on objavšnjava, osnovni kriterijumi za izbor ovogodišnjih filmova nadograđeni su određenim trendovima u autorskom pristupu reditelja koji “brišu granicu između fiktivnog i dokumentarnog, stvarnog i odglumljenog, ili koriste već postojeće materijale menjajući im kontekst, ili, pak, dolaze do priče kroz improvizaciju i aktivnu saradnju sa glumcima-amaterima”. Ovo mešanje formi i brisanje jasnih žanrovskih granica reflektuje celokupan koncept Cinema City festivala, koji već godinama publici predstavlja najbolje od žanrovski najrazličitijeg aktuelnog filma.

Publika će filmove Fresh Danube Films selekcije moći da prati u Sali 2 Arena Cineplexa, od ponedeljka, 23. juna, uz mogućnost da se kroz Q&A susretna sa nekim od sjajnih autora filmova koji će biti gosti Cinema City festivala. Među njima će biti reditelj Nevio Marasović, autor višestruko nagrađenog filma Vis-A-Vis i Siniša Juričić, producent filma Plišani teroristi. Najbolji film Fresh Danube Films selekcije biraće David González, predstavnik Cineurope, poznate evropske filmske profesionalne platforme. Cineuropa je prvi evropski portal posvećen filmu i audiovizuelnim umetnostima, koji svakodnevno donosi vesti i temeljne analize aktuelnih tema branše, sa ciljem da promoviše evropsku filmsku industriju. Pored nagrade Ibis za najbolji film, koji dodeljuje Cinema City festival, pobediku Fresh Danube Films selekcije pripašće i priznanje Cineurope. FDF ocenjivaće i domaći FIPRESCI žiri, u sastavu tri srpska predstavnika Međunarodne federacije filmskih kritičara, koji će birati najbolji film ove selekcije, kao i selekcije Nacionalna klasa.

UPOZNAJTE SE SA 10 FILMOVA FDF SELEKCIJE

U okviru Fresh Danube Films selekcije možete pogledati deset filmova, među kojima je odlična nagrađivana romantična komedija Popraviti ljubav, rumunske rediteljke Julije Ruđine. Ova priča o kampu za slomljena srca, u kome će tri trenera pokušati da za sedam dana “poprave” četrnaest problematičnih veza, prema rečima selektora Vladana Petkovića, izuzetno je “zabavan i dirljiv film, koji je bio i veliki hit u Rumuniji sa preko 60.000 gledalaca”. Plišani teroristi, eksplozivno ostvarenje rediteljskog trojca Peter Kerekeš, Ivan Ostrohovski i Pavol Pekarcik predstavlja gledaocima tri disidenta iz doba Čehoslovačke kao heroje ovog neobičnog filma. Slovački reditelj Juraj Lehotski u višestruko nagrađivanom filmu Čudo donosi publici priču o maloletnoj delikventinji Eli, koju fantastično tumači upravo maloletna delikventkinja. U mađarskom ostvaranju Besplatan ulaz Ivone Kerekđarto upoznajemo dve tinejdžerke, koje odlaze na čuveni muzički festival Siget u Budimpešti i kroz svoja iskustva upoznaju dobre i loše strane slobode. Pogledajte šta će se desiti i kad se dva, potpuno različita brata zaintresuju za istu ženu u inteligentnoj, nagrađivanoj komediji Visoki učinak, rediteljke Johane Moder, dok će originalna tragikomedija Oh, Boy! Jana Olea Gerstera predstaviti samoironičan portret mladog čoveka koji odlučuje da se ispiše sa univerziteta i potom, u nesvakidašnjem zapletu, završava lutajući ulicama Berlina.

U Neposlušnima Mine Đukić, gledamo “junakinju u dvadesetim godinama čije je odrastanje odloženo, i koja u izvesnoj meri sazreva tek kada se ponovo, nakon mnogo godina, susretne sa prijateljem iz detinjstva koji se vraća iz inostranstva” kaže Petković. Slovenački filmski kritičar Matjaž Ivanišin predstaviće Karpoputnik, odličan film-portret filmskog autora Karpa Godine, koji je, nakon snimanja legendarnih Ranih radova Želimira Žilnika, napravio netipično poetično ostvarenje putujući ravnicama Vojvodine sa kamerom u ruci. Nakon što nije uspeo da dobije finansijska sredstva za rad na željenom filmu, hrvatski reditelj Nevio Marasović, u svom drugom dugometražnom ostvarenju, Vis-A-Vis, višestruko nagrađivanom na filmskim festivalima od Pule do Los Anđelesa, bavi se filmom kao temom – snimajući film o neuspehu snimanja filma. Gotovo savršen život nagrađivanog bugarskog dokumentariste, Svetislava Draganova, govori o trojici braće, od iste majke, ali različitih očeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim prezimena.

Selekcija Fresh Danube Films podržana je od strane Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ. Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska unija i Austrijska razvojna agencija. Više o Fresh Danube Films selekciji, kao i drugim filmovima na cinemacity.org.