PODELI

U decembru 2017. godine, u svega nekoliko sati, EP album „Dodirom slobode“ snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenački producent i muzičar Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra Iz Šume, na jednoj pesmi pojavljuje se slovenačka kantautorka Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pesme „Dodirom Slobode“ sadrži još 3 pesme: „Napustite gradove“, „Poeziju će pisati svi“ i „Prostranstva predaka“.

Ivan Škrabe je kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj muzičkoj sceni prisutan je desetak godina. Početkom 2010. godine na poziv organizatora „Novog Zvuka“ svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika – Saxu, nakon kojeg slede pozivi za koncerte, mini turneja po Srbiji, festivali demo muzike te radio i tv gostovanja. Od prijavljenih 370 bendova sa područja bivše države, zauzeo je šesto mesto na listi, a to mu je omogućilo nastup na velikoj bini Tvrđave Kastel ispred nekoliko hiljada ljudi (Treći Demofest, Banja Luka, BIH). U istoj godini, Škrabeove pesme uključene su na nekoliko CD kompilacija te pod nezavisnom etiketom Brlog Records izdaje promotivni EP.

O Škrabeu piše britanski publicista Eddie Cooney (kolumna „Continental Drift“, najprodavaniji britanski eklektični muzički magazin „R2 Rock’n’Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language“ te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi“, muzičkoj hronici Miloša Zubca.

Sam Zubac piše o Ivanu:

„Dodirom slobode prvi je studijski sačuvan izraz Ivana Škrabea, donedavno studijski neuhvatljivog hrvatskog kantautora koji se godinama svjesno opirao konvenciji profesionalnog snimanja svojih pjesama, i koji je uvijek birao radije da neusporedivi talent uživo neštedljivo prosipa pred publikom nego da ga šablonizira u konačnim formama snimljenih pjesama.

Škrabe je autor i izvođač koji emitira jedinstveno zračenje cijele folklorne baštine predaka na kojoj je odrastao, koji neobaveznom pojavom vječno lutajućeg mistika može dotaknut u samu jezgru drugoga čovjeka, koji ima jake korijene duboko u zemljanom bluzu i folku, a ogromnu krošnju raširenu negdje nasred kozmosa, i koji sada kao plodove daje četiri upravo veličanstvene pjesme, na dar svima koji naslućuju postojanje jednog boljeg svijeta nego što je ovaj naš. Album Dodirom slobode poklon je onoga koji je bio dotaknut i oslobođen, za one koji su spremni da budu dotaknuti i oslobođeni. Njegov poziv jest od onih s propovjedničkom snagom: „Okupite se ljudi, stigao je čas…ˮ Njegov glas je opojno sugestivan, njegova gitara plemenski mantrična. I prvi put – ovaj pjesnik transcendentnog iskustva dopustio je da njegova pjesma bude profesionalno snimateljski tretirana i sačuvana. Samo u tom dopuštenju, a kamoli u pjesmama za pamćenje, sadržana je važnost ovog albuma za cjelokupnu hrvatsku i regionalnu produkciju.“

Promocija albuma održaće se u sredu, 30. maja u Vinylu od 20.30 sati, a ulaz je 30kn. Na promociji će biti dostupno i fizičko izdanje albuma.

Škrabeu će se na bini pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Peach Pit) i Franjo Glušac na električnoj gitari (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Brujači, Šumski, Peach Pit).

O albumu:

Akustična gitara, glas, muzika i tekst: Ivan Škrabe

Snimatelj, mix, mastering i produkcija: Dejan Lapanja, Škofja Loka, Slovenija

Grafičko oblikovanje: Bruno Vidović Vorberger

Foto: Matej Čelar