PODELI

U okviru Kragujevačkog kulturnog leta, u galeriji Doma omladine Kragujevca, 2. avgusta u 19h, biće otvorena peta samostalna izložba koncertnih fotografija autorke Marine Pešić “4 žice”. Organizator izložbe je Dom omladine Kragujevac.

Dejan Ilić Cvika, foto: Marina Pešić

– Posle izložbe posvećene damama na bini, postavka “Četiri žice” predstavlja još jedan originalni iskorak Pešićeve na polju scenske fotografije. Neretko zapostavljeni u odnosu na pevače, gitariste, pa i bubnjare, sa kojima grade ritam sekciju, u mnogim grupama su upravo basisti duša, oslonac i osnova da ceo bend zvuči kako treba. Vizualno umeju da budu posebno zanimljivi, pre svega zbog najrazličitijih izraza lica, drugačijih u odnosu na zanos gitariste tokom solaže, ili euforiju pevača dok ga satima obožavaoci prate “u reč”. Marina Pešić je godinama to beležila, i sada je pred vama njen pogled na bas.

Milan Ćunković

– Kada sa bine vidimo Marinu da fotografiše znamo dve stvari. Prvo, da će njen zarazni osmeh i optimizam preći na nas i da ćemo biti bolji nego što jesmo. Drugo, da će fotografije biti vanserijski dobre. Marina oko sebe širi dobru energiju i Riblja Čorba je obožava.

Bora Đorđević

– Rok fotografi su retka vrsta. Težak je to i zahtevan posao. Treba ugoditi i ne zameriti se muzičarima, organizatorima koncerata, tehničarima… Dugo nisam video osobu koja sa toliko posvećenosti i ljubavi obavlja svoj posao. Sa uživanjem pratim Marinin rad u kome vidim svakodnevni napredak. Zanatlija je i profesionalac za primer. Na ili ispred bine je neprimetna, ali zato vrlo glasna kad doprinosi muzičkom biznisu svojim oštrim okom i osećajem za pravi trenutak. Marina je čudo!

Zdenko Kolar

Dado Topić, foto: Marina Pešić

Marina Pešić rođena je 13. novembra 1987. godine u Užicu. Na koncerte je odlazila od ranog detinjstva, a svoje impresije i doživljaje sa koncerata beležila i čuvala kroz fotografije, objedinujući tako svoje dve velike ljubavi. Najveću pažnju posvećuje domaćoj i stranoj rok, bluz i džez muzici. Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju prepoznali su najveći regionalni sastavi i autori. Marinine fotografije prenose atmosferu sa bine, kao i njen lični doživljaj muzike.

Dobitnica je specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine.

Na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce” 2018. godine dodeljena joj je plaketa Special Mention.

Do sada je održala četiri samostalne izložbe koncertnih fotografija i učestvovala na sedam kolektivnih.

Njene odabrane fotografije možete pogledati na sajtu www.mocmuzike.rs .