PODELI

U ponedeljak, 14. decembra, u 18.00 sati, u Galeriji Ogranka SANU (Novi Sad, Nikole Pašića 6), biće otvorena izložba kolaža Danila Vuksanovića pod nazivom ”Assistenza”.

Na otvaranju izložbe biće emitovan kratki film o slici Pavla Simića ”Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine” i kolažima na izložbi.

Na slici Pavla Simića ”Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine”, ispod crkvenog neba nalazi se i autoportret Pavla Simića. Slučaj kada umetnik ugradi sopstveni lik unutar mnogoljudne kompozicije i tako uspostavi komunikaciju sa posmatračem, nazvan je u vremenu renesanse Assistenza. Faksimili slike Majska skupština elementi su pomoću kojih je izveden ciklus kolaža naslovljen Assistenza, slikara Danila Vuksanovića. Okrenut istorijskom događaju Danilo Vuksanović se služi postupkom transpozicije postojeće slike čina proglašenja Srpske Vojvodine,  koja u današnjem trenutku ima sasvim drugo značenje i važnost. Ciklusom kolaža Assistenza autorstvo Pavla Simića prepliće se sa autorstvom Danila Vuksanovića.

Pored kolaža, na izložbi će publika imati priliku da vidi i lentu koju je na Majskoj skupštini 1848. godine nosio Pavle Simić, kao i zidni sat koji je pripadao porodicipoznatog novosadskog slikara.

Danilo Vuksanović (1973, Sombor). Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na istoj Akademiji 2005. godine. Član je Međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Samostalno izlagao 40 puta u zemlji i inostranstvu (SAD, Italija, Mađarska). Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Dobitnik je nekoliko priznanja za svoj rad. Sonja Jankov objavila je monografiju Hronospektri Danila Vuksanovića u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine, 2014. godine. Objavio je knjige Duali (2007),Epizoda (2008) i Presek(2014).  Piše likovnu kritiku.  Zaposlen je u Galeriji Matice srpske.