PODELI

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva 11. februara u 19 časova biće otvorena izložba Miluna Šiljkovića.

Izložba nosi  naziv „Materija-Svest-Energija“.

Radovi će moći da se pogledaju do 25. februara.

Milun Šiljković rođen je u Mokroj Gori 1949. godine. Likovno se samostalno formirao (samouk). Do sada je imao preko 100 žiriranih i preko 100 grupnih izložbi, 15 samostalnih izložbi, 15 likovnih kolonija (4 međunarodne).

Nagrađivan je i pohvaljivan šest puta.

Član je ULUS-a i SULUV-a. Živi u Pančevu i Mokroj Gori.

„Milun Šiljković je i kao umetnik i kao ličnost autentična pojava. Već više od trideset godina Milun se bavi produkcijom predmeta u drvetu koji izmiču klasifikaciji naivne umetnosti jer se ne bave tematskim stereotipima kao što su genre scene i objekti seoskog života, sve narativa na kojima inače naivna umetnost počiva kao sentimentalni podsetnik za idealizovanu prošlost.

Milun ima snažnu potrebu da se izrazi gledanjem i viđenjem, kako bi to govorio profesor Kosta Bogdanović. On svoja viđenja manifestuje u drvetu kao sebi najbližem materijalu, toliko bliskom da se gotovo identifikovao sa njegovom strukturom. Dakle, on gleda i, sledeći neku sopstvenu liniju viđenja, radi na drvetu bespogovorno poštujući osobine i njegovu materijalnu prirodu.“

Izvod iz teksta Slavka Timotijevića

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.