PODELI

Finski bend Apocalyptica je na turneji povodom obeležavanja 20 godina od njihovog prvog albuma “Apocalyptica plays Metallica by four cellos” posetila i Beograd. Nastup je održan 4. aprila u Hali sportova na Novom Beogradu.

Koncert je bio podeljen u dva dela: prvi deo je bio “akustičan”, samo 4 čela, a u drugom im se pridružio bubnjar. Mada, ako pitate Perttu-a, on će vam reci da su 3 i po čela jer je Paavo izašao na binu sa štakama i nogom u gipsu ( priča je da ga je ujela mala ajkula za palac dok je plivao preko kanala u Engleskoj 🙂 ).

Ali “akustičan” deo nikako ne znači i mirniji s’obzirom da su otvorili koncert sa “Enter Sandman” i bez stajanja prešli na “Master of Puppets”. Energija je samo rasla i svako ko je imao sumnju da metal može dobro da zvuči na čelu vrlo brzo je promenio mišljenje. Publika je horski pevala kao da je Metallica svirala. Atmosfera je bila jako prijatna i nekako intimna, kao da smo sa drugarima na piću.

Apo 3

Pričali su o samim počecima benda, promenama koje su nastajale kako muzički tako i u sastavu. Eicca Toppinen, glavni i odgovorni, je rekao da su očekivali da će prodati oko 2 hljiade CD-ova, imati nekoliko nastupa i da će se na tome završiti. Na opštu sreću, nisu bili u pravu.

Tokom celog nastupa se osetila pozitivna enegrija, videlo se da uživaju što su tu sa nama i nisu skidali osmeh sa lica. Čak smo uspeli da izmamimo i jedan skroman osmeh onog što sedi skroz levo, uvek sa “lenonkama” i nikad enduzijastičan, Antero Manninen.

Obećali su da će doći opet, brzo, a na nama ostaje samo da ih držimo za reč.

Apo 2

Tekst i foto: Teodora Čerevicki