PODELI

Britanski rock sastav Jethro Tull sinoć je treći put nastupao pred beogradskom publikom, nakon davne 1974. i 2004. godine. Pored toga što je Ian Anderson pre par godina objavio prestanak rada grupe, odlučio je svoje fanove obradovati još jednom turnejom povodom pedeset godina albuma “This Was”.

Već oko 20h, svoja mesta u Sava Centru zauzimala je publika koja je, pored Beograda, pristizala i iz mnogih drugih gradova – Novog Sada, Zaječara, Niša, Užica…

Nostalgično putovanje pred punim Sava centrom započeli su već oko 20:30h sa pesmama „My Sunday Feeling“ i „Love Story“. Koncert je bio podeljen na dva dela sa pauzom od 15 minuta.
Zvuk u sali je bio odličan a ceo koncert je bio upotpunjem i vizuelnim delom. Kao uvod u neke od pesama, preko video platna, čuli smo čestitke na jubileju od mnogih poznatih muzičara.
Bivši basista benda, Jeffrey Hammond, obratio se publici pred pesmu „A Song for Jeffrey“. Pored njega, čestitku bendu su uputili i Tommy Iommi iz Black Sabbath-a, Joe Bonamassa, Steve Harris iz Iron Maidena, frontmen Def Leppard-a – Joe Elliott.

U drugom delu koncerta čuli smo pesme „Too Old To Rock’n’roll: To Young To Die“, „Songs from the Wood“, “Heavy Horses“, kao i božićnu „Ring Out, Solstice Bells“ koju je otpevao klavijaturista John O’Hara. Anderson je tada rekao da je puno klavijaturista proslo kroz bend svih ovih godina, preciznije John je sedmi.

Osim Johna i harizmatičnog Andersona, koji je bio u centru pažnje, na bini su svoje sviračko umeće pokazali i ostali njegovi prateći muzičari: Florian Opahle – električna gitara, David Goodier – bas gitara i Scott Hammond – bubnjevi.

Za kraj su ostavljeni najveći hitovi “Aqualung” i “Locomotive Breath” uz koje je publika vidno uživala a mnogi su izlazeći iz sale Sava centra sa setom komentarisali kako je ovo verovatno bio njihov poslednji koncert u Srbiji.

Tekst i foto: Marina Pešić