PODELI

Udruženje “Šansona” iz Novog Sada po drugi put se uspešno predstavilo na Festivalu Dani Balkana 2018. godine koji se već dvanaesti put održava u Minhenu.

Tom prilikom Udruženje “Šansona” je organizovalo muzički nastup  šestoro dece iz Novog Sada u okviru Balkan bazar koji se održavao 3.3.2018. godine u jednom od kulturnih centara u Minhenu – Kulturhaus Milbertshofen. Deca su svirala dela klasične muzike.

Mladi izvođači su se predstavili i u programu “Mala deca – veliki talenti” koji je održan 5.3.2018. godine u Minhenskoj Gradskoj biblioteci u Hasenberglu.

Treći deo nastupa je bio u okviru programa Dan literature koji je održan 4.3.2018. godine u kulturnom centru Gasteig u Minhenu i tom prilikom je naš poznati šansonjer Loran Prokopić  interpretirao najpoznatije francuske i domaće šansone.

Dani Balkana je multikulturalni festival na kome nastupaju deca, profesionalni umetnici kao i amaterska društva iz svih zemalja sa Balkana. Cilj festivala je da prikaže javnosti bogatstvo kulturne raznolikosti pripadnika balkanskih zemalja kroz prezentaciju filmova, izložbi, književnih večeri, muzičkih i folklornih nastupa i stručnih rasprava.

Organizator festivala je nemačka humanitarna organizacija Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. čije aktivnosti su uglavnom vezane za pomoć izbeglim licima iz zaraćenih zemalja. Predsednica pomenute organizacije gospodja Sadija Klepo, dobitnica je Nemačkog ordena za zasluge (Bundesverdienstkreuz am Bande) odnosno najvećeg priznanja koje neko u Nemačkoj može dobiti i koji se dodeljuje onim osobama koje su se svojom aktivnošću iskazale na području političkog, ekonomsko-socijalnog i duhovnog rada i koje su doprinele izgradnji mira i razumevanju među ljudima. Ovaj orden dodeljuje predsednik Savezne Republike Nemačke.

Podršku Udruženju Šansona u realizaciji ovog projekta pružili su udruženje Hilfe von Mensch zu Mensch e.V, Bavarski parlament, Grad Minhen (Sekretarijat za kulturu i Sekretarijat za strance) i roditelji dece učesnika.

Foto: Udruženje “Šansona”