PODELI

Jučerašnji  „nulti dan“ Arsenal festa bio je lepo iznenađenje za sve ljubitelje dobre muzike, pošto je najavljen pre nekoliko nedelja i to koncertom Josipe Lisac. Ta vest je bila velika radost za mene jer ovakvu muzičku veličinu nisam imao prilike da slušam do sad. Ovaj koncert, ispostavilo se, bio je idealan način da se obeleži Svetski dan muzike.

Na Garden stejdžu je pored Josipe najavljen i lokalni bend Agata koji iza sebe ima dugogodišnju karijeru. Nisu više aktivni kao pre, ali je lep potez organizatora da na festivalu koji je sad već veliki i poznat pozove nekadašnje zvezde svog grada. Starija generacija u publici, koja je preovladavala, je pevala svaku pesmu sa osmehom na licu. Po završetku koncerta  Agata se zahvalila svima uz nadu da će se uskoro ponovo sresti.

Oko 22 i 30 pojavila se kraljica džeza pred skoro punom baštom zastavinog Gardena. Pre nego što je poželela dobro veče, rekla je kako je pročitala negde da joj je ovo prvi nastup u Kragujevcu, što nije istina. Zajedno sa publikom se prisetila koncerta kojih je bilo već nekoliko, a posebno joj je ostao u sećanju onaj u Šumaricama povodom obeležavanja godišnjice stradalim u drugom svetskom ratu. Oduševljenje publike uz ovacije i Josipino „Dobro veče“  označili su početak koncerta.

garden_luckyphotography

Savršeni sastav perfektnih muzičara je od prvog takta izazvao oduševljenje. Ređale su se nove pesme kao i stare, sa istom energijom kao da ih ne sviraju po ko zna koji put. Pored priče između svake numere, kojom je izazivala osmehe, Josipa je i sa muzičarima razgovarala i puštala ih da podele svoje mišljenje o tome šta je sve ’hir’ , šta je dobra muzika, a šta kič i šund. Energija koju ova žena ima na bini u tim godina je stvarno za svaku pohvalu. Igrala je, skakala, glupirala se, pokazivala rekvizite koje ima na stolu pored mikrofon, između ostalih i „ambrelu“ za zaštitu od vetra. Zaista, ni jednog momenta ne bih rekao da Josipa ima 67 godina. Poručila je da ništa ne bi trajalo da nije divnih ljudi koji je slušaju  i prate, kako starijih tako i mladih, novih generacije.

„Ja nosim muziku, a vi ste ti koji ste to prepoznali. Živeo Arsenal fest!“, poručila je prisutnima i završila svoj koncert, a ja ostao oduševljen i pun emocija.

josipalisac_luckyphotography

Danas nastavljamo punom parom i čekamo s nestrpljenjem da čujemo bendove koji će zvanično otvoriti sve četiri bine Arsenal festa 07. Večeras slušamo Anthrax, Buzzcocks, Ritam nereda, Orthodox Celts, Epilog, Elvis Jackson i mnoge druge.

Pozdrav iz Kragujevca!

Filip Stefanović

Foto: Lucky Photography