PODELI
Foto: Ivana Jovanović

Kada se posmatra sa strane, ili još bolje – kada se učestvuje, koncert Elementala izgleda kao mikro prikaz života. Kao kada gledate vrlo neizvestan film ili čitate knjigu – od korice do korice, sa nestrpljenjem listate strane jer vas zanima šta će se sledeće dogoditi glavnom junaku i oba slučaja se nadate happy and-u.

Od prve do poslednje pesme i nakon toga kada su izašli na bis, obuhvaćene su sve teme koje nas okupiraju, što svakodnevno što otkada je sveta i veka. Ujedno, to su i teme koje umetnost čine svevremenom. Kao hroničari našeg doba u svojim stihovima od zaborava čuvaju društvenu sliku ovog podneblja i dokaz su da u kriznim vremenima jedino kvalitetna, iskrena, umetnost može dobro da zaljulja brod. Baš zbog takvih okolnosti, nama treba nešto glasno, a to smo sinoć i dobili.

Foto: Ivana Jovanović

Iz razglasa se ka nama širila čista emocija i iako zvuči kao kliše, ova set lista nijednu dušu u Domu kulture nije ostavila ravnodušnom. Momci su pevali sa istim žarom kao i devojke, koje su vrlo često većinska publika ispred Elementala, a oduševljenje je bilo obostrano što se videlo i na licima Remi i Shota.

Pre početka pesme U mojoj glavi, Remi je podelila svoju tajnu nastupa, a ujedno i nama dala savet. Otprilike je glasio ovako: Zažmurite i igrajte kao da vas niko ne gleda. U tom trenutku, baš tokom pomenute pesme, shvatila sam da se upravo u tim rečima, izgovorenih spontano i krije cela magija, ceo koncept Elementala koji ih kao lajtmotiv godinama čini originalnim, a samim tim i voljenim na čitavom Balkanu. Ova rečenica smeštena između pesama Nešto glasno i U mojoj glavi, odlična je slika koju nam Elemental godinama šalje, a to je da budemo svoji, jedinstveni, da se ne osvrćemo na druge i furamo svoju priču – igramo kao da nas niko ne gleda.

Foto: Ivana Jovanović

A Remi… Otelotvorenje poezije. Kada bi me neko pitao kako izgleda pesma, kako hoda, kakav osmeh ima ili kakva su joj krila rekla bih samo – Remi. Definitivno i bez dileme. Iako je ceo koncert bio jedan rolerkoster emocija, dobre energije, sreće što su oni ovde i sreće što ih čujemo, osvrnula bih se na kraj. Nakon Sanjalice, usledio je bis. Malena, Prokleta ljubav i Goli i bosi. I bukvalno, reakcija svih prisutnih mogla bi da se opiše jednom od kultnih replika domaće kinematografije: U jebote, od ovoga može da se rikne. Tematski povezane, ljubavne, nežne, napisane tako da ih mnoge od nas doživljavaju kao lične, jedna za drugom razbile su nas na atome, a bend kao da je znao kakav uticaj imaju na nas pa je plot twist na kraju napravio sa Goli i bosi – pa ta pesma pravi vatromet, ljudi moji, happy and kakav dolikuje ovom žanru.

Foto: Ivana Jovanović

Nema smisla da nabrajam koje su pesme bile jer, da sve nisu toliko voljene, Dom kulture ne bi bio krcat, a mislim da su osmesi Remi i Šota kada se upale svetla sve rekli – srce je na mestu, a ponos veliki kao kuća. Nedostajala je Dvojka, nadala sam se da ćemo je čuti, odlično bi se uklopila uz Bolji si. Znam da nešto moramo da sačuvamo i za sledeći put, za koji se nadamo da će brzo doći.

Foto: Ivana Jovanović

Večeras Elemental ljulja prestonički brod, a Beograđanima želimo veče za pamćenje kao što smo i mi imali. Nas čekaju spektakularni Mortal kombat, Bolesna štenad i Iskaz na Sajmu kao i akustična svirka benda Negativ u Domu kulture.  Ovaj vikend definitivno obećava.

Agencija Line up omogućila nam  je organizacijom Elementalovog koncerta da nam vikend u Novom Sadu počne jednom lepom energijom i sa leptirićima u stomaku, a to se uvek ceni.

Mina Erić