PODELI

Do nedavno je desetak hiljada stanovnika Donjeg Miholjca, malenog grada slavonske ravnice, živelo mirnim životom, daleko od reflektora popularne kulture, a tada su se pojavili Kandžija, Toxara i Gole žene koji su sve preokrenuli naglavačke. Donji Miholjac dobio je jednu od najprepoznatljivijih himni ovih krajeva i verojatno nema onoga ko danas ne zna da je to mesto gde se okreće novac i gde svako je otac.

Kandžija, Toxara i još šestoro muškaraca čine grupuu Kandžija i Gole žene koja je nedavno predstavila album “Zlatne žbice” i ponudila ga na besplatan download. Kandžija poručuje da je „zvuk albuma klasični podrum (iako je sniman na tavanu), prljav i sirov kakav i treba biti.“ Od nedavno idu još jače i žešće pa se mogu pohvaliti i live albumom pod nazivom “Folder s Golim ženama” koji je izašao pre nekoliko dana. Osim Kandžije domaće snage ovogodišnjeg INmusic festivala činit će i Baden-Baden, Elephant and the Moon i Pars Petrosa.

Baden-Baden je „uskohlačni vokalno-instrumentalni kolektiv koji balansira između garažnog bludila, electropopa i destruktivnog industriala te brojnih termalnih izvora, zbog čega je sastav već za vrijeme Rimljana bio poznato lječilište morala.“ Sa samo nekoliko koncerata uspeli su podići priličnu prašinu, kako među nadobudnim pratiocima scene, tako i među populacijom šareno odevenih mladih devojaka i starih muškaraca. Ako je ovakav opis suviše apstraktan, pogledajte njihov spot za pesmu „Honigmund“.

Petar Vranić krije se iza naziva Elephant and the Moon i kako sam za sebe kaže, svira „tužne pjesme za prljave ljubavnike.“ Vranić je svoje muzičko iskustvo počeo prikupljati u raznim zagrebačkim bendovima, a krajem 2011. odvažio se samostalno stati pod svetla pozornice kada je publici predstavio „tugaljive rokenrol pjesme na granici između amerikane i mamurnog kajanja, Balkan via Nashville“.

„Da nema Pars Petrosa, male kosti unutar glave odgovorne za sluh i ravnotežu svi bi puzali i bili gluhi. Ne propustite ono što vam donosi sutra. Bez puno mudrosti, samo rock n’ roll!“- poručuje samoborski alter/psych/rock n’ roll bend čiji live nastupi mahom izmamljuju oduševljenje. Pars Petrosa rade na novom albumu koji bi trebalo da ugleda svetlo dana krajem juna.

Ovi izvođači će dopuniti već impresivan niz izvođača ovogodišnjeg INmusic festivala: The Black Keys, Pixies, MGMT, Foals, The Fratellis, Flogging Molly, Bombay Bicycle Club, Wolfmother, Partibrejkers…

Festivalske ulaznice mogu se kupiti za 349 kuna na prodajnim mestima Tisak media centra, Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) i online na službenoj web stranici festivala www.inmusicfestival.com.