PODELI

Novo izdanje iz radionice PDV Recordsa je vinilna verzija “Dvojezične ploče” hrvatsko-srpskog projekta Bvandžija.

Javno-medijska lakrdija oko vukovarskih dvojezičnih ploča poslužila je kao okidač za pokretanje dvojca Bvandžija, koji je kao prvi plod ove saradnje iznedrio album efektnog i dvosmislenog značenja nazvan “Dvojezična ploča”.

Za projekt Bvandžija odgovorna su dva hip-hopera, osječki Kandžija, Stjepko Galović, koji uspešno krči svoj put na hrvatskoj hip-hop sceni angažovanim tekstovima i duhovitim rušenjem opšteprihvaćenih stereotipa.

Drugi deo ovog zanimljivog balkanskog spoja čini beogradski MC Bvana, Nikola Ćosić, koji je svoju karijeru započeo još 2000. Godine. Iako različitih nacionalnosti, braća po mikrofonu i versu su bez imalo bojazni udružili svoje snage i odlučili ponuditi publici izdanje koje čine pesme ne samo upečatljivog zvuka već i rimu koja je duhovita i na specifičan način progovara o temama koje haraju ovim prostorima.

U jednoj od pesama za koju su snimili i spot, “Hipster sa sela”, gostuje  90-godišnji guslar.

Dvojezična ploča prvobitno se pojavlila u aprilu 2014. godine i to kao audio-digitalno izdanje za etiketu “Zlatne žbice” koju vode Kandžija i Toxara.  Treba naglasiti da su album pojačale i snage rap i hip-hop scene s obe strane, Kandžijin stalni saradnik Toxara iz Donjeg Miholjca, Mikri (Prti Bee Gee) i Furio Đunta sa beogradske strane mikrofona. Kompletnu produkciju odradio je Toza.