PODELI

Kao i svake godine pred kraj decembra, zagrebačka turbo-pank- folk grupa Brkovi organizuje svoj novogodišnji koncert. 29.12.2017. U klubu Quarter, Novosađani su imali tu priliku da upravo oni dobiju taj novogodisnji poklon.

U 22h svirku je započeo cover bend “Bitange” iz Apatina. Dobro raspoložena publika uspela je da se razmrda i raspeva uz hitove Goblina, Hladnog Piva, Ritma Nereda i ostalih…

Kada sa zvucnika čujete neki stari, zaboravljeni hit ili neki težak narodnjak, znate da je to trenutak kada Brkovi izlaze na binu. Ove večeri uvodna pesma bila je sasvim prikladno “Nova godina” od Nervoznog Poštara. Na prve taktove pesme “Sudbina”, čaše su poletele u vis, šutka je nastala u prvim redovima, a u klubu više niko nije mogao da stoji nepomičan u mestu.

Nastavljeno je isto u jakom pank ritmu. “Boli me”, “Uspomene”, “Neću da idem u disko skup”…

Teško je izdvojiti jednu pesmu na koju je publika najbolje odreagovala. Dva sata neprestanog skakanja i horskog pevanja je bilo pred nama, znali smo da Brkovi na bini neće usporiti ni sekund. Umesto baklji ovog puta publikom su išla dva transparenta. Na jednom je pisalo “Kljajićevo ima nivo!”, a na drugom “Provod!”, što je u potpunosti opisalo veče. Ovaj zanimljiv gest sproveli su u delo momci koji vode FB stranicu “Najo se ladnog gra iz friždera” – nezvanična fan grupa Brkova.

Nastavak svirke usledio je uz hitove “Nisi me bila vrijedna”, “Gljiva”, i naravno “Seks i droga” gde su se iz više od 1000 grla začuli stihovi “svaki dan k’o Novu godinu da slavim”. I bilo je tako! Praznična atmosfera je vladala kao da smo na nekom dočeku na trgu, a ne u klubu gde se održava koncert.

Shamso 69 uspevao je da zabavi publiku i između pesama. U jednom trenutku su i svi zaigrali kolo. Po njegovim rečima kakvi bi oni to bili narodnjaci da pevaju samo svoje pesme i svoje hitove. Publika koja uglavnom sluša rok i pank muziku umela je da zajedno sa Shamsom otpeva “prvi poljubac” od Halida Bešlića i “poslednje veče” od Dragane Mirković.

Koncert nije mogao da se završi, a da se ne odsviraju još “Mala” i “Tolerancija”. Nakon toga usledio je silazak sa bine, ali bilo je još uvek rano da bismo se razišli. Za razliku od drugih koncerata gde se bend vraća na binu kada publika počne da skandira “bis” ili “hoćemo još”, to sinoć nije bio slučaj. Publika je spontano počela da peva stihove: “opasno se drogiram, al’ to nije važno, važno je da mi srce kuca snažno”.

Želja je publici bila uslišena. Vratili su se na bis i odsvirali upravo tu pesmu, a zatim i “vrati se vrati, “bolje da sam s’ frendovima pio rujno vino“ i “kurvo prokleta”.

Na kraju mokri od piva i znoja, umorni od skakanja i promuklog glasa osećali smo se zaista kao Novu godinu da smo slavili. Jedina zamerka je to što se sutra za onaj pravi doček niko ko je bio u pubici sinoć neće provesti toliko dobro. Ali to smo i želeli!

Miljan Stojmenović