PODELI

Već nekoliko godina EXIT festivalu prethodi Youth Fair na Trgu slobode koji zagreva publiku za višednevno druženje na Tvrđavi. U ponedeljak i utorak Novosađane i goste koji su već pristizali zbog Exit festa su zagrevali Let 3, Rambo Amadeus, Neozbiljni pesimisti, DLM, Kepa & Free Spirits i drugi, a da neumornim posetiocima EXITa ova godina bude još potpunija, sinoć je, 5. jula, na Tvrđavi održan nulti dan na kojem su nastupali dugo najavljivani The Killers.

Konfete koje su ispaljene nekih pola sata pre ponoći na početku nastupa Kilersa izazvale su burne reakcije publike. Tokom celog nastupa ugođaj su upotpunili odličnim vizuelnim efektima, a svoj najveći hit “Somebody told me” otpevali su već na početku i potpuno zapalili masu. Kilerse je Srbija čekala 14 godina, a povodom toga frontmen Brandon Flowers je na srpskom jeziku izgovorio: “Bolje ikad nego nikad” i obećao da neće proći narednih 14 godina do sledećeg nastupa u Srbiji. Horski pevane pesme potvrdile su da je četrnaest godina bio zaista dug period čekanja, ali da se isplatilo.

the_killers_2_rob_loud

Main binu nultog dana otvorili su riječki indie rokeri Jonathan kojima je ovo drugi nastup na EXIT festivalu. Nakon Jonathana na glavnoj bini su nastupili i domaći predstavnici Van Gogh, te njujorška alter-rok senzacija Teachers.

U okviru nultog dana radile su samo tri bine, a kroz kapije festivala prošlo je preko 33 000 ljudi, objavili su organizatori.

U okviru nultog dana održan je No Sleep festival u Dance Areni koja ove godine ima poseban izgled i efekte jer proslavlja 15 godina postojanja. Jeff Mills bio je zvezda večeri, a svojim tročasovnim setom obeležio je početak dobre zabave na najpopularnijoj EXIT bini.

Večeras se otvaraju sve bine i kretanje će biti uobičajeno po celoj Tvrđavi. Na Main bini nastupaće Liam Gallagher, The Jesus and Mary Chain, Lost Frequencies i Alan Walker. Svečano otvaranje i vatromet biće u 23 časova na Main bini.

Dnevne ulaznice za četvrtak dostupne su na kapijama festivala po ceni od 3.500,00 dinara.

Kompletan program i satnicu za sve dane pogledajte OVDE.

Ivana Jovanović

Photo credits: Rob Loud, @robloud