PODELI

Uoči 26. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, a na kom će biti prikazano 130 filmova podeljenih u 15 selekcija i programskih celina, preporučujemo vam sledeće filmove – iz Glavnog takmičarskog programa slovenački film “Neću da budem luzerka” rediteljke Urše Menart o devojci i poslovnim i egzistencijalnim izazovima sa kojima se suočava u svojoj zemlji, film “Neka bude svetlost” iz selekcije Paralele i sudari u slovačko-češkoj koprodukciji o porodici koja saznaje istinu da im je sin član paravojne omladinske grupe, dokumentarni film “Gde si, Žoao Žilberto?“ o brazilskom muzičaru Žoau Žilbertu, osnivaču muzičkog pravca bosa – nova koji će biti prikazan u sklopu selekcije „Novi evropski dokumentarni film“, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short Matters.

Neću da budem luzerka (Ne bom več luzerka)

Urša Menart, Slovenija, 2018, 88ˈ

Festivali: Ljubljana International Film Festival 2018, Slovene Film Festival 2018.

Uloge: Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček

Špela ima skoro trideset godina. Diplomirala je istoriju umetnosti – znači da nikada nije imala stabilan posao; zarađuje samo povremenim poslovima. Za razliku od svoje dve najbolje drugarice koje su se odselile nekoliko godina ranije i ne planiraju da se vrate, Špela insistira na ostanku u Ljubljani, iako joj se većina društvenog života odvija preko Skajpa. Kada završi na kauču svojih razočaranih roditelja bez novca, posla i prijatelja, shvata da će biti mnogo teže odrasti nego što je mislila.

O rediteljki: Urša Menart je rođena 1985. u Ljubljani. U osnovnoj školi je bila ljubiteljka Alfreda Hičkoka, a danas je student na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Ljubljani, gde je napravila svoj prvi dokumentarac THE VAIN CASE (2005). POKEMON IS FOR KIDS je njen prvi kratkometražni igrani film.

 

Neka bude svetlost (Nech je svetlo)

Marko Škop, Slovačka, Češka, 2019, 93’

Festivali: Karlovy Vary International Film Festival 2019

Uloge: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová, Marek Geišberg

Četrdesetogodišnji Milan, otac troje dece, radi kao građevinac u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj. Tokom božićnih praznika kod kuće otkriva da je njegov stariji sin Adam član paravojne omladinske grupe. Mladić je upleten u nasilje i smrt školskog druga. Milan i supruga otkrivaju pravu istinu o svom sinu, porodici i zajednici koja ih okružuje.

O reditelju: Marko Škop (1974, Prešov, Slovakia) je studirao žurnalizam i režiju dokumentarnih filmova na Univerzitetu u Bratislavi. Njegov rediteljski debi, dugometražni dokumentarac Drugi svetovi, osvojio je Specijalno priznanje žirija Filmskog festivala u Karlovim Varima i postao prvi dokumentarac u istoriji festivala koji je osvojio Nagradu publike. Naredni dugometražni dokumentarac Osadné postaje Najbolji dokumentarni film Festivala Karlovi Vari 2009. Prvi igrani film Eva Nová osvojio je FIPRESCI nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2015.

 

Gde si, Žoao Žilberto? (Wo bist du, João Gilberto?)

Georges Gachot, Švajcarska, Nemačka, Francuska, 2018, 107’

Uloge: Max Simonischek, Rachel Balassiano, João Donato, Miucha, Marcos Valle, Anselmo Rocha, Octavio Terceiro, Cesar Gomes Villela

Film prati nemačkog pisca Marka Fišera u potrazi za jednom od poslednjih muzičkih legendi našeg vremena, ocem bosa nove – brazilskim muzičarem Žoaom Žilbertom. Fišer je putovanje opisao u knjizi Hobalala, ali je nedelju dana pre njenog objavljivanja izvršio samoubistvo. Sledeći Fišera, film je u potrazi za Žilbertom da bi se razumela istorija i sama srž bosa nove. Ali, ko može znati da li će Žoao, koji se decenijama nije pojavljivao u javnosti, biti pronađen?

O reditelju: Georges Gachot je državljanin Francuske i Švajcarske. Karijeru je započeo radeći u filmskoj produkciji za reklame i kao asistent zvuka, između ostalog i na filmu „Jorney of hope“ Xavier Koller koji je 1990. osvojio Oskara. Godine 1996. počeo je sa produkcijom i režijom sopstvenih filmova u koprodukciji sa međunarodnim partnerima kao što su Ideale Audience (Francuska), Arte (Francuska i Nemačka) koji su uživali svetski uspeh, a distribuirao ga je Doc & Films (Francuska). Između 1996. i 2012. godine režirao je i pet dugometražnih dokumentarnih filmova o Kambodži.

 

Potpisao sam peticiju (I signed the petition)

Mahdi Fleifel, UK, Nemačka, Švajcarska, 2018, 10’

Dijalog dvoje prijatelja o delotvornosti i implikacijama javnog podržavanja kulturnog bojkota Izraela.

Odmah nakon što palestinski čovek potpiše on-line peticiju, u njemu se javlja paničan osećaj sumnje u svoju odluku. Kroz razgovor sa razumnim prijateljem, on analizira, rekonstruiše i tumači značenje svog izbora da javno podrži kulturni bojkot Izraela.

O reditelju: Mahdi Fleifel je reditelj i vizuelni umetnik dansko – palestinskog porekla koji živi i radi u Londonu. Diplomirao je na Britanskoj nacionalnoj školi za film i televiziju 2009. godine. Njegovi kratki filmovi posetili su veliki broj festivala, i osvojili veliki broj nagrada.

 

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/