PODELI

Dokumentarac “Kontakt” reditelja Mihajla Obrenova posvećen novosadskoj underground muzičkoj sceni imaće premijeru na Cinema City festivalu u Novom Sadu u septembru ove godine. Film obuhvata period od 1989. do danas i sadrži preko dva i po sata ispovesti preko 140 sagovornika kao i video materijala sa koncerata.
Ovaj dokumentarac je svedočenje o svim subkulturnim pojavama u Novom Sadu počev od panka, skinsa, preko dizela sve do hipstera. Takođe se spominju sva mesta na kojima su se okupljali pankeri i ostali anti mainstream likovi. Film je sa tehničke strane fantastičan, montaža je fantastična i film ni u jednom momentu nije izgubio ritam. Kada je reč o izjavama postavlja se pitanja verodostojnosti svega što su rekli, sudeći po njihovim pričama Novi Sad je devedesetih ličio na Bronks, gde se svaka svirka završavala tučom što danas nije slučaj na svirkama. Reditelj se više bazirao na sentimenmtalnim pričama pojedinaca nego političko socijalnim kontekstom muzike.


U suštini muzičari su u ovom filmu iskreno priznali da su u vreme kada nisu znali da sviraju, nisu imali opremu niti studije za snimanje dobijali veću medijsku pažnju kao i posećenost na svirkama. Najbolji momenat u filmu je kada pokojni Simbe (bubnjar Casillasa) kaže kako bi uveo komunalnu policiju za one koje označe da će doći na svirku, a ne dođu! Siniši Radovančevu Simbetu koji je preminuo ove godine, film je i posvećen. “Kontakt” je vrlo zabavan i duhovit dokumentarac koji bi obavezno trebalo da pogledaju svi koju su nekad bili ili su još uvek deo novosadske alternativne scene.

Dragica Mačkić