PODELI

Predstojeći vikend  u Novom Sadu  biće u znaku bicikla: od 28. do 30. avgusta u dvorištu hotela „Vojvodina“  biće održan treći Biciklana Fest.

Festival će otvoriti Kritična masa, mesečni događaj kojim se u Novom Sadu promoviše  vožnja biciklom kao efikasan, zabavan i zdrav način kretanja.

Rekordna posećenost, koja je zabeležena na ovom događaju je 1500 biciklista, ovo je ujedno i najveća posećenost mesečnog biciklističkog događaja u zemlji! Ovaj događaj nema sportski, komercijalni, stranački ili religijski karakter i suštinski je posvećen biciklistima i pozitivnom stavu prema ljudima, životu, gradu i saobraćaju.

Kritična masa svoju rutu završiće u dvorištu hotela „Vojvodina“,   gde će u pola sedam  bend Zbogom Brus Li i zvanično otvoriti treći Biciklana Fest!

Zbogom Brus Li je pank rok, post pank muzička grupa koja je nastala 1992.godine u Novom Sadu i kombinuje pank rok muziku sa tradicionalnom etnomuzikom, dobijajući jedinstveni muzički stil – Pankburašku muziku.

Nakon Zbogom Brus Lija, glavne taktove  diktiraće _djura_  sa svojom fantastičnom vinil kolekcijom! Brišemo prašinu sa starih ploča. Presek rock zaostavštine od Beatles-a do Green Day-a uz poneko iznenađenje. Eklektični spoj klasičnog i modernog zvuka, to je ono što čeka posetioce Biciklana Festa.

Drugi dan festivala (29. avgust) kombinuje edukaciju i zabavu, a sve u znaku bicikla. Prve radionice u prepodnevnim satima namenjene su deci, osnovcima (uzrast od 8 do 12 godina). Udruženje Barabarka, će sa prisutnima zajedno kreirati umetnička dela, skulpture koje se pomeraju, a koje neko zove i „mrdalice“. Uz to, stručnjaci će pomoći roditeljima ali i deci da nauče kako da  budu bezbedni u saobraćaju na biciklu.

A dok deca spremaju razne skulpture, roditeljima će pravi užitak nuditimajstori kafe koji će crtati na peni. Biće to višestruki užitak za sve posetioce Festivala.

Subota poslepodne biće u znaku edukacije i prevencije. Od 13 časova građanima i građankama se nudi jedinstvena prilika da se upoznaju sa holandskim ekspertom Simonom Fessardom koji se bavi urbanizmom. Fessard smatra da su svi uspešni javni prostori napravljeni kroz učešće javnosti. Ima različita iskustva, u urbanom planiranju i procesima kreiranja saobraćajnih politika. On je jedan od onih stručnjaka koji dobro poznaje perspektivu ne samo iz Holandije već i iz drugih zemalja Evrope, i to putem iskustva. U okviru ovog susreta razgovaraće sa prisutnima o mogućnostima biciklizma.

Još jedan vrlo koristan vorkšop u okviru Biciklana Festa održaće se 29. avgusta. Crveni krst će besplatno edukovati prisutne o tome kako pomoći povređenom biciklisti. Dok će  istovremeno prodavnica biciklističke opreme Invicta bike će održati radionicu na kojoj će pokazati kako se bicikl rastavlja, popravlja i sastavlja.

Nezaobilazni segment Biciklana Festa biće i Bajk polo na Trgu slobode od 17 časova.

Drugi dan festivala donosi i nesvakidašnju priču iz Afrike!  Pristune čeka projekcija višestruko nagrađivanog filma „Virunga“. Film koji potpisuje autor Orlando von Einsiedel, govori o borbi šačice aktivista iz Konga koji pokušavaju da sačuvaju zelenu oazu na istoku te afričke zemlje usred građanskog rata i velikog pritiska sumnjivih biznismena iz Zapadne Evrope. Istinita priča o građanskoj hrabrosti novosadsku publiku čeka od 18 časova u dvorištu hotela „Vojvodina“.

Od 20 časova prisutne će zabavljati Maja Matić i Bogdan Spasić, poznatiji kao Maja i Bole. Na repertoaru novosadskog akustičkog dua su pesme različitih perioda pop i rok muzike. Dakle, i Bitlsi i Ejmi Vajnhaus, i Marvin Gej i Moloko, i INXS i Hendriks, i Bob Marli i Soni i Šer. Takođe, ima tu i pesama sa domaće scene – Bebi Dol, Oliver Mandić, Sevdah Bejbi, Zemlja Gruva.

Uveče od devet glavnu reč dobija bici moda! Organizatori festivala žele da sruše stereotip da vožnja biciklom obavezno znači i sportsku opremu i da nema mesta eleganciji. Na crvenom tepihu pojaviće se svi oni koji veruju u to da elegancija i bicikl mogu zajedno. Biće ovo prava prilika za modu i bicikl! Oni koji žele da se bore za vredne nagrade mogu doći u dvorište hotela “Vojvodina” u svojim najlepšim odevnim kombinacijama i ukrašenim biciklom drugog dana festivala.

Nakon red karpet momenta ponovo će muzika dobiti glavnu reč: DJ  Master Flow pušta blues, jazz, swing, tango, soul, instrumentals, rap – electro swing, nu jazz, swing house, electro tango! Biće to prava prilika za zabavu i ples.

Treći dan Biciklana Festa (30. avgust) je dan za Bici buvljak. U dvorištu hotela “Vojvodina” zainteresovani mogu da prodaju ili da kupe bici delove. Uz to, aktivisti udurženja ZORO pokazaće kako mogu napraviti pravi reciklirani bicikl! Paralelno, uz Bici buvljak, biće održana i sastanak  “+1 mreže”. Reč je neformalnoj mreži bicikističkih organizacija iz okruženja, a sastanak će biti zatvoren za javnost gde će aktivisti pričati o ujednačavanju napora u promovisanju biciklizma.

Prvog i drugog dana Festivala posetioci će imati priliku da kod registrovanih prodavaca bicikala, koji će biti prisutni na Biciklana Festu, kupe sve što im treba uz popust od 10 posto u odnosu na cene u radnjama.

Podsećamo vas, da ove godine organizatori Biciklana Festa i Takt Festa su se dogovorili da će poslednjeg vikenda u avgustu zajedno širiti pozitivnu energiju u Novom Sadu. Akustično takmičenje autorskih neafirmisanih kompozicija  Takt Fest, u petak 28. avgusta će kao pravi nastavak programa Biciklana Festa ugostiti sve one koji će posetiti najbiciklističniji događaj u avgustu, dok će pobednik ovogodišnjeg Takt Festa sledeće godine biti na binama Biciklana Festa!

Prema dosadašnjim najavama treći Biciklana Fest ugostiće veliki broj aktivista iz čitavog regiona.

Detalji i tačna satnica dostupni su na sajtu biciklanafest.nsbi.org.rs.